Vláda odmítla rezoluci EP o Babišovi, až na dva ministry. Zkuste hádat, kteří to byli

30.06.2020 18:31

I když se ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zdrželi při hlasování o rezoluci Evropského parlamentu o premiérovi Andreji Babišovi (ANO), kabinet prý rozdělen není. Podle serveru Novinky.cz oba ministři tvrdí, že se zdrželi jen proto, že neměli čas si dokument prostudovat.

Vláda odmítla rezoluci EP o Babišovi, až na dva ministry. Zkuste hádat, kteří to byli
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Proti rezoluci Evropského parlamentu na téma střetu zájmů českého premiéra se vláda ohradila v pondělí. Podle předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka byla reakce české vlády očekávaná a nutná. „Nedokážu si představit, že bychom to nechali bez reakce. Je to standardní postup,“ uvedl Hamáček. Podle něj však to, že se ministryně Maláčová a ministr Petříček při hlasování zdrželi, není důkazem rozštěpenosti strany. „Vláda rozhoduje ve sboru, tím je podle mě problém vyřešený,“ dodal. 

Maláčová ke svému zdržení uvedla, že dokument dostala na stůl na poslední chvíli a neměla čas si jej přečíst. Zároveň však dodává, že podle ní není úplně standardní, že Evropský parlament přijímá nějaké rezoluce. 

K tomu, že si nemohl materiál řádně prostudovat, se vyjádřil i Petříček. „Ani jsem jej nemohl zkonzultovat s právníky, kteří v moha případech ČR zastupují ve sporech s evropskými institucemi nebo před Evropským soudním dvorem. Osobně jsem se proto rozhodl zdržet se. ČR má zároveň i jiné možnosti, jak se řádně k problematice vyjadřovat,“ řekl.

Vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi (ANO) však zdržení se dvou jeho kolegů nevadí. „Podstatné je, že vláda rozhodla jasně a nikdo nebyl proti,“ uvedl s tím, že europoslanci se podle něj politickou proklamací vměšují do něčeho, co jim nepřísluší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…