Vláda při zvládání epidemie: Chaos, nepřipravenost a předražené nákupy, uvedl Okamura

22.03.2021 17:03

Nejvyšší kontrolní úřad vystavil kabinetu vysvědčení za boj s pandemií koronaviru. Zdrcující kritice podrobil především ministerstvo zdravotnictví, které od roku 2017 spravuje Babišovo hnutí. Negativními slovy nešetřil ani předseda SPD na svém Facebooku. „Chaos, nepřipravenost a předražené nákupy. Vláda vůbec nebyla připravena na podobné krize a podcenila, respektive neuskutečnila, přípravy, přitom různé epidemie se například již v Asii šířily ještě před koronavirem,“ uvedl Okamura.

Vláda při zvládání epidemie: Chaos, nepřipravenost a předražené nákupy, uvedl Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Odpovědnost podle něj nese celá Babišova vláda, a to především premiér Babiš, ministr vnitra Hamáček (ČSSD) a tehdejší ministr zdravotnictví Vojtěch (ANO). „Ministr vnitra Hamáček hájí předražené nákupy tím, že musel jednat rychle. Ale kdyby měl stát dostatečné zásoby pro takové situace, nemusel se kupovat předražený materiál. Hnuti SPD prosazuje zákon na přímou hmotnou odpovědnost politiků. To by současnou situaci zásadně zlepšilo,“ říká Tomio Okamura. 
 
Od 1. ledna do 31. srpna 2020 zaplatilo ministerstvo zdravotnictví za pomůcky 8,5 miliardy korun, uvedl NKÚ v tiskové zprávě. Ministerstvo podle NKÚ přípravu zdravotnického systému na epidemie dlouhodobě podcenilo. Od roku 2011 ministerstvo zdravotnictví ani jednou neaktualizovalo Pandemický plán České republiky. Od téhož roku se neměnil ani stav pohotovostních zásob ochranných pomůcek. Na konci roku 2019 v zásobách bylo 10 tisíc respirátorů.
 

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí
„Samotné nákupy ochranných pomůcek provázel chaos daný i tím, že na ministerstvu zdravotnictví a ministerstvu vnitra existovaly na sobě nezávislé nákupní týmy, které nespolupracovaly. Vše pak vyústilo ve smluvní podmínky nevýhodné pro stát, výrazné rozdíly v cenách srovnatelných OOP, nedostatky v jejich kvalitě a problémy s dopravou ze zahraničí,“ uvedl Nejvyšší kontrolní úřad v tiskové zprávě.
 
Vnitro pak například nakupovalo respirátory FFP3 za ceny od 60 do 422 korun za kus. Ministerstvo zdravotnictví dokonce kupovalo i respirátory nižší třídy FFP2 až za 777 korun za kus.
 
„Odpovědnost nese celá Babišova vláda, především ale premiér Babiš, ministr vnitra Hamáček a tehdejší ministr zdravotnictví Vojtěch,“ uzavřel Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…