Vláda připravuje zákon zavádějící obdobu povinné vojny

13.06.2014 7:33

Vláda se chystá zavést obdobu povinné vojny. V české armádě sice slouží dvacet tisíc profesionálů, v případě ohrožení státu by ale navíc potřebovala desítky tisíc záložáků. Nyní je ale nemá kde vzít. Kabinet proto počítá s tím, že by armáda měla mít možnost zahájit výcvik záložáků s dostatečným předstihem. Informují o tom páteční Hospodářské noviny.

Vláda připravuje zákon zavádějící obdobu povinné vojny
Foto: Vláda
Popisek: Premiér Petr Nečas navštívil české vojáky v Afghánistánu

Armáda může do služby povolat občany již za současné situace, ale až poté, co by Parlament vyhlásil stav ohrožení státu. Podle listu ale nečekaně rychlé zhoršení situace na Ukrajině ukázalo, že takové řešení může být příliš pomalé. „Pokud bychom dnes potřebovali povolat lidi do armády, tak první odvedenec by podle našich odhadů dorazil nejdříve za 72 dní,“ cituje deník Pavla Ťuláka z generálního štábu, který má na starosti přípravu branných zákonů.

Hlavní myšlenkou připravovaného zákona je dát armádě možnost zahájit výcvik záložáků s dostatečným předstihem. Nejprve by vláda rozhodla, že kvůli blížící se vojenské hrozbě zavádí odvody. Podle Ťuláka by se odvody týkaly občanů některého ročníku mezi 18. a 30. rokem života. V další fázi by vláda pro odvedence mohla nařídit povinné vojenské cvičení, které by trvalo nejméně tři měsíce. Mělo by jít o klasický výcvik. Možné přitom je, že by armáda nepovolávala všechny lidi daného ročníku, ale jen občany určitých profesí.

Na rozdíl od minulosti by byli povoláváni nejen mladí muži, ale i ženy. Za vyhýbání se odvodu by hrozily až tři roky vězení. Návrh zákona by podle listu měla vláda schvalovat na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…