Vláda projedná darování munice Kurdům. Ty ohrožují radikálové z Islámského státu

19.08.2014 16:33

Vláda by měla příští týden projednat darování munice do lehkých ručních zbraní iráckému Kurdistánu, který čelí ofenzivě radikálů z hnutí Islámský stát. Vedle toho stát podpoří české firmy, které by Kurdům zbraně prodaly.

Vláda projedná darování munice Kurdům. Ty ohrožují radikálové z Islámského státu
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Podle mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Johany Grohové se má vláda příští týden ve středu zabývat výhradně darováním vojenského materiálu Kurdům. Prodej zbraní firmami podle ní bude oddělen od mezivládního daru. O jeho rozsahu se stále jedná. První náměstek ministra zahraničí Petr Drulák k tomu minulý týden uvedl, že výzbroj by do Iráku mohla zamířit už na konci srpna.

„Jednání s kurdskými představiteli probíhají. Zároveň informujeme centrální iráckou vládu, protože ctíme teritoriální celistvost státu," sdělil k tomu státní tajemník na Ministerstvu obrany Daniel Koštoval. „S kurdskými představiteli probíhají jednaní jak po linii českých firem o prodeji zbraní, tak po linii českého státu o daru v podobě munice do lehkých ručních zbraní," doplnil.

Ministerstva zahraničí a obrany podle Koštovala podporují české firmy, které chtějí Kurdům prodat zbraně, a zajistí případný transport pro jejich dodávky. Ty budou podléhat licenčnímu řízení na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

O zbrojní pomoc mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, totéž zvažují i Británie a Německo. Chystanou českou pomoc v pondělí podpořil prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…