Vláda schválila miliardu pro kulturu

22.06.2020 22:51

Kabinet dnes schválil podporu podnikatelům v kultuře a kreativním průmyslu. Balíčků se dočkají především ti, kteří na předchozí pomoc nedosáhli. Devět set milionů korun je určeno na dotace a 100 milionů korun půjde na poukázky určené těm, kdo si najmou firmu působící v kreativním odvětví. Program je podmíněn schválením rozpočtového schodku 500 miliard korun, informuje iDNES.cz.

Vláda schválila miliardu pro kulturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek

„Větší balíček jsou dotace, které by se rozdělovaly festivalům, soukromým divadlům, klubům, typu podniků, které jsou dneska poměrně stále ohrožené,“ upřesnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Jestliže tito podnikatelé prokážou náklady, mohou dostat proplaceno až 50 procent do výše pěti milionů korun. Konečná suma je výsledkem jednání s Ministerstvem financí. Podle Zaorálka to odráží snahu o to, aby forma pomoci byla v určité rovnováze vůči tomu, jak se pomáhá ostatním segmentům ekonomiky.

Druhý balík jsou takzvané kreativní poukázky. Budou dva typy, poukázka na 150 tisíc korun by měla být určena spíše pro kulturní služby. Poukázky na 250 tisíc korun pro ty, kteří si najmou třeba designovou firmu či jinou kreativní společnost, jež má pomoci běžnému podnikání dodat přidanou hodnotu.

Vouchery by mohly být využívány nejen v současné době jako pomoc těm, koho zasáhla pandemie koronaviru, ale i v dlouhodobějším horizontu. Jak dlouho by měl schválený program trvat, Zaorálek neuvedl, záleží prý mimo jiné na tom, jaký bude mít ohlas. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…