Vláda schválila sto procent nemocenské pro lidi v izolaci a karanténě. Maláčová má radost

01.03.2021 18:22

Vláda dnes schválila stoprocentní nemocenskou pro všechny, kteří musejí zůstat doma v karanténě nebo izolaci kvůli covidu-19. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Vláda schválila sto procent nemocenské pro lidi v izolaci a karanténě. Maláčová má radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

„Právě jsme na vládě schválili 100% nemocenskou pro všechny, kteří musejí zůstat doma v karanténě nebo izolaci kvůli infekčnímu onemocnění, a to na měsíce březen a duben. Zítra návrh projedná Sněmovna, ve středu Senát. Držte palce!“ informovala o schváleném návrhu Maláčová na svém twitterovém profilu.

V současné době platí, že nemocenská je 60 procent denního vyměřovacího základu. Karanténa se pak od pondělí prodloužila z deseti na čtrnáct dnů. 

V pátek se přitom ve Sněmovně hrálo o speciální bonus pro lidi v karanténě. Spadl pod stůl o jediný hlas, neboť návrh, jenž se vrátil ze Senátu, nepodpořili mimo jiné i tři poslanci vládního hnutí ANO. Maláčová to následně emotivně komentovala na Twitteru.

„Izolačka se místo nástroje v boji proti koronaviru stala nástrojem politikaření. Proč poprvé hlasovala opozice pro, a teď najednou proti? V pondělí vyšleme nový návrh – Izolačka na 14 dní se zpětnou platností od 1. 3.,“ poznamenala na Twitteru ministryně Jana Maláčová (ČSSD). 

Pro přijetí zákona, který se do Sněmovny vrátil ze Senátu, hlasovalo jen 100 ze 155 přítomných poslanců, psal server iDNES.cz. K přijetí bylo přitom potřeba o jeden hlas víc.

Chyběli totiž někteří vládní poslanci, kteří jsou mimo jiné v karanténě. Navíc zákon nepodpořili tři poslanci vládního hnutí ANO – Jiří Bláha, Pavel Juříček a Pavel Staněk. Maláčovou tato skutečnost naštvala a reagovala velmi emotivně. 

JAK KDO HLASOVAL?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…