Vláda schválila vlastní novelu zákona o státní službě. Ministry vyňala z lustrací

15.01.2014 14:15

Vláda schválila svůj návrh novely zákona o státní službě. Chce, aby se jím zabývala sněmovna. Na tiskové konferenci po jednání vlády to novinářům řekl premiér v demisi Jiří Rusnok. Kabinet před týdnem odmítl podobný návrh z dílny ČSSD. Právě ten chce sněmovna schválit v prvním čtení, což je podmínka prezidenta Miloše Zemana, aby jmenoval novou vládu složenou z ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Vláda schválila vlastní novelu zákona o státní službě. Ministry vyňala z lustrací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na jedno z posledních zasedání Rusnokovy vlády

Jiří Rusnok tvrdí, že jeho návrh novely je profesionálnější a prošel i připomínkovým řízením. Klíčovou pozici generálního ředitele státní služby i jeho zástupce by měl podle návrhu Rusnokova kabinetu jmenovat prezident na návrh vlády.

Podle Rusnoka se jedná o klíčovou podmínku Evropské komise pro plynulé čerpání peněz z evropských fondů.

Dodatečné výdaje ze státního rozpočtu lze podle Rusnoka upravit

Sociální demokraté návrhu z dílny Rusnokovy vlády vytýkají, že přinese dodatečné výdaje státního rozpočtu. Podle důvodové zprávy to bude zhruba šest miliard korun. Rusnok ve středu namítl, že nelze motivovat úředníky k profesionální státní službě bez toho, aby jim vláda slíbila finanční benefity.

Ministerský předseda v demisi připustil, že lze diskutovat o tom, jak velké by měly být dodatečné rozpočtové výdaje. Při přípravě materiálu prý kabinet dbal na to, aby státní správa byla skutečně nezávislá na politické reprezentaci.

Rusnok dodal, že poslanecká verze novely zákona o státní službě od ČSSD urychlila práci vlády.

Lustrace by se netýkaly ministrů, navrhl Rusnokův kabinet

Lustrace by se podle návrhu vlády v demisi týkaly jen „služebních míst představených“. Patří k nim generální ředitel státní služby a jeho zástupce, vedoucí služebního úřadu, vedoucí zastupitelského úřadu, státní tajemník, ředitel sekce, ředitel odboru, personální ředitel a vedoucí oddělení.

"Ministr je z toho vyňat. To není žádná změna," prohlásil podle serveru iDnes.cz ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…