Vláda souhlasí, aby mohli přes ČR jezdit a létat spojenci z NATO

15.08.2018 14:01

Vláda vyslovila souhlas, aby příští rok mohly přes české území přejíždět a přelétat spojenecké ozbrojené síly. Podobný souhlas na celý rok dopředu česká vláda schvaluje každoročně. Důvodem podle Ministerstva obrany je, že v případě přeletů či průjezdů, které souvisejí s probíhající vojenskou operací, je ze zahraničněpolitických důvodů nevhodné o nich rozhodovat těsně před jejich uskutečněním. ČTK to sdělil Petr Sýkora z tiskového oddělení Ministerstva obrany a tiskové oddělení Úřadu vlády.

Vláda souhlasí, aby mohli přes ČR jezdit a létat spojenci z NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Již podruhé

Návrh vládě předložil ministr obrany Lubomír Metnar. „Účelem materiálu je maximální usnadnění přeletů a průjezdů jednotek ozbrojených sil členských států NATO, států zúčastněných v programech Partnerství pro mír (PfP), European Defence Agency (EDA) a dalších partnerských států,“ uvedl Sýkora. Česká republika podle něj jejich umožněním plní své mezinárodní závazky vyplývající z členství v NATO a Evropské unii.

„Toto řešení se aplikuje od roku 2001 a v praxi se osvědčilo. V případě přeletů a průjezdů uskutečňovaných v souvislosti s probíhající vojenskou operací je navíc ze zahraničněpolitického hlediska nevhodné rozhodovat o přeletu či průjezdu těsně před jeho realizací,“ podotkl. Poznamenal, že potenciální možnost neschválení přeletu či průjezdu může u spojenců vyvolávat nejistotu a snižovat tak důvěryhodnost Česka.

Vládě dnes zároveň ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) předložil informaci o přeletech a průjezdech spojenců za letošní první pololetí. Přes české území přejížděli či přelétali kvůli vojenským operacím i cvičením. „V těchto souvislostech bylo v průběhu prvního pololetí letošního roku uskutečněno celkem 3 458 leteckých přeprav,“ uvedl Sýkora. Na českém území spojenci přistáli 166krát, vypravili na něj či přes něj pět vojenských vlaků a uspořádali asi 350 silničních přesunů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…