Vláda souhlasila s opatřením ODS proti zlodějům kovů

12.06.2013 23:01

Vláda dnes souhlasila s návrhem poslanců ODS, podle nějž obce získají možnost omezit provozování sběren surovin. Vyplývá to z informací ČTK. Opatření má mířit proti zlodějům kovů. Obce by mohly podle předlohy vyhláškou stanovit místa pro výkupny odpadů a jejich provozní dobu, případně je úplně zakázat. Předloha nyní zamíří do Poslanecké sněmovny.

Vláda souhlasila s opatřením ODS proti zlodějům kovů
Foto: Archiv
Popisek: Ivana Řápková

"Dlouholeté zkušenosti ukazují, že výkup odpadů je úzce spojen s trestnou činností. Ve městech se ztrácejí poklopy od kanálů, dopravní značky, ale i části zábradlí nebo plechové ploty," uvedla za předkladatele poslankyně Ivana Řápková. Nyní sběrny povolují krajské úřady. Nově by musely případné obecní vyhlášky respektovat.

Nynější předpisy už stanovují, že provozovatelé sběren musí identifikovat vykupované věci i lidi, kteří je přinesli. Praxe ale podle předkladatelů ukázala, že opatření není proti krádežím kovových předmětů dostatečné. Veřejná databáze sběren neexistuje, zákony se obcházejí a není zřejmé, kolik sběren funguje v rámci černého trhu, dodala poslankyně.

Podle předběžného stanoviska není vláda přesvědčena, že dílčí úprava skutečně zamezí páchání trestné činnosti. Efektivita další restrikce bude podle dokumentu záviset na obcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…