Vláda zvažuje, že sníží výši ošetřovného. Chce dostat lidi zpět do práce

12.05.2020 21:27

Vláda jedná o snížení ošetřovného zpět na 60 procent. Důvodem je zjištění, že lidem se při pobírání cca 500 korun denně nechce do práce. Situaci ztěžují i nepřesné podmínky, kdo a kdy může ošetřovné čerpat, píše server Novinky.cz.

Vláda zvažuje, že sníží výši ošetřovného. Chce dostat lidi zpět do práce
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová (ČSSD) v televizi Prima

„Bylo ve hře snížení ošetřovného z 80 zpět na 60 procent. Do pondělí měla ministryně (práce a sociálních věcí Jana) Maláčová představit návrh na snížení,” sdělil v úterý Novinkám zdroj z vlády s tím, že s návrhem přišla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Hlavním důvodem je zvýšit motivaci lidí pro návrat do pracovního procesu a nastartování ekonomiky.

Že tato věc byla předmětem pondělního jednání, krátce serveru potvrdil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Chvíli se to diskutovalo, ale neskončilo to žádným závěrem a stále se o tom jedná,” uvedl.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí
Ministryně financí Alena Schillerové na dotaz ohledně snížení ošetřovného prý nereagovala.

Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová na dotaz Novinek uvedla, že žádný takový návrh na vládě není. Je třeba však sjednotit nejasnosti kolem toho, kdo a za jakých podmínek ošetřovné čerpat smí, protože to stále není jasné a rodiče v tom mají zmatek.

„Potřebujeme, aby školky a školy byly ve stejném režimu a aby byla motivace, aby rodiče děti do školy dali,“ řekla Novinkám. Proto připravila pozměňovací návrh, který už se ale minulý týden v Poslanecké sněmovně projednával, hnutí ANO ho ale tehdy nepodpořilo a koaliční poslanci se kvůli tomu pohádali. Znovu jej v lehce pozměněném znění projedná Sněmovna ve středu na mimořádném jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…