Vládní tarif. Dobrá pomoc, míní odborník. Ale když ceny porostou...

24.08.2022 15:30 | On-line

Odborník na energetiku Martin Sedlák tvrdí, že vládní úsporný tarif bude pro domácnosti výraznou pomocí. Pokud ale ceny elektřiny a plynu dále porostou, bude podle něj muset vláda tarif upravit. „Uvidíme v následujících měsících, jestli bude potřeba systém vlády doplňovat ještě o nějaká jiná opatření,“ prohlásil programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Vládní tarif. Dobrá pomoc, míní odborník. Ale když ceny porostou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Sedlák v rozhovoru pro rádio Impuls nejprve polemizoval se slovy prezidenta Miloše Zemana, který označil za hlavní viníky drahé energie „zelené šílence“ z Bruselu. „Při vší úctě k prezidentovi, nepopsal to dobře. Hlavním důvodem nárustu cen elektřiny a zemního plynu je právě nedostatek plynu, a to je dáno snížením dodávek zemního plynu z Ruska. Rusko může za to, že v minulém roce začaly výrazně růst ceny elektrické energie a zemního plynu a ta situace přetrvává do dnešních dnů,“ uvedl odborník na energetiku, že za zdražováním skutečně stojí Rusko a jeho ekonomická válka s Evropou.

Vládní úsporný tarif, který je terčem tvrdé kritiky opozice jako nedostačující, je podle Sedláka dobrou variantou pomoci. Menší domácnosti by měly podle plánů vlády ušetřit za topnou sezónu 11 tisíc, střední 14 tisíc a velké až 18 tisíc korun. „Vládní úsporný tarif by mohl být pro domácnosti výraznou pomocí,“ prohlásil Sedlák.

Podle Sedláka to bude dostatečné pouze tehdy, pokud ceny elektřiny a plynu dál neporostou. „Vládní pomoc bude stačit jen v případě, že nebudou ceny elektřiny na trhu dál růst. Jinak bude potřeba ještě nějaká aktualizace, aby se podařilo splnit plán, že domácnosti dají za bydlení včetně energie maximálně 30 % svých příjmů. Buď by se musely zvýšit dávky na bydlení, nebo upravit ten úsporný tarif,“ uvedl Sedlák.

„Uvidíme, jak se budou ceny vyvíjet dál. V současných dnech trh čelí opravdu extrémnímu nárůstu cen daných právě nedostatkem zemního plynu a růstem jeho ceny. Takže uvidíme v následujících měsících, jestli bude potřeba systém vlády doplňovat ještě o nějaká jiná opatření,“ dodal k úspornému tarifu odborník na energetiku.

Poté Sedlák ještě vyvrátil klam, že se česká elektřina obchoduje na burze v německém Lipsku, odkud se draze nakupuje zpět. „Tam se obchodují pouze přebytky české elektřiny, jinak se naše elektřina obchoduje na pražské burze. Náš trh je ale samozřejmě ovlivňován tím, co se děje ve světě, zejména válkou na Ukrajině,“ vysvětloval Sedlák.

Právě tržní systém nám podle něj v minulém desetiletí umožnil mít velmi levnou elektřinu, cena se dostala i pod 30 euro/MWh, což je skoro desetina toho, kde je cena nyní. „Pokud trh ovlivňuje takto závažná situace, jako je válka na Ukrajině, je dobré se začít bavit o nějakých mechanismech, jak tomu trhu pomoci. Řešením je co nejvíce zdrojů, zejména těch bezuhlíkových, nezávislých na dodávkách z Ruska, což pomůže koncovým spotřebitelům,“ uvedl Sedlák, že je potřeba se co nejrychleji zbavit závislosti na ruském plynu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…