Vojáci i politici uctí památku legendárního odbojáře Morávka

22.03.2019 6:25

Pamětníci, vojáci, představitelé Parlamentu i města si dnes na Prašném mostě v Praze 6 připomenou památku štábního kapitána Václava Morávka, který na tomto místě 21. března 1942 zahynul při přestřelce s gestapem. Morávek tvořil v protektorátu společně s dalšími důstojníky československé armády Josefem Balabánem a Josefem Mašínem slavnou odbojovou skupinu, které se přezdívalo Tři králové. Nejmladší z nich, sedmatřicetiletý Morávek, unikal gestapu nejdéle, i on ale za svou činnost proti nacistům zaplatil životem.

Vojáci i politici uctí památku legendárního odbojáře Morávka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapálená svíčka zakrytá dlaní před větrem

Trojlístek se proslavil zorganizováním výbuchů v Lipsku, Mnichově a Berlíně. Tři králové zakládali požáry v továrnách, házeli výbušniny do tendrů s uhlím, čímž zničili desítky lokomotiv. V protektorátu na ně proto začal nelítostný hon. V dubnu 1941 byl dopaden Balabán, v květnu Mašín.

Morávkovi se několikrát podařilo gestapu uniknout, nakonec ale nepřežil přestřelku v parku nedaleké střešovické vozovny první jarní den roku 1942. Jeho památku dnes v těchto místech připomíná památník. Původní prostá deska na rušné křižovatce Prašný most musela před pár lety ustoupit stavbě tunelu Blanka. Nyní je posunuta na jiné místo a obklopena třemi kamennými stélami, které mají připomínat legendární Tři krále.

Dnešní tradiční pietní akt u Morávkova památníku poznamenaly výhrady některých politiků k současnému vedení Českého svazu bojovníků za svobodu v čele s Jaroslavem Vodičkou, který akci každoročně pořádá. Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) oznámil, že kvůli tomu položí květiny k pomníku o hodinu dříve. Přidají se k němu i další politici, zástupci města a městské části.

Senát nedávno vyzval své členy, aby zvážili osobní účast na vzpomínkových akcích pořádaných Českým svazem bojovníků za svobodu, protože podle něj opouští původní hodnoty a přiklání se k bývalému režimu. Svaz čelí kritice například za to, že ocenil poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu. Pozornost vzbudil i projev Vodičky na tryzně v Terezíně, jeho tehdejší výroky o uprchlících označily židovské obce za xenofobní.

Také ministerstvo obrany zvažuje přerušení spolupráce, pokud budou akce Českého svazu bojovníků za svobodu nadále zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO, uvedl tento týden ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Zároveň zdůraznil, že ve spolku je mnoho lidí, kteří si pozornost veřejnosti i ministerstva zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…