Vojtěch Filip pronesl silná slova před kamerou. Došlo na StB i Babišovu údajnou spolupráci

30.08.2018 15:55

Hostem pořadu XTV.cz byl předseda KSČM Vojtěch Filip. Vyjádřil se především k tomu, že podle něj za invazí v roce 1968 nestáli Rusové, ale Ukrajinec.

Vojtěch Filip pronesl silná slova před kamerou. Došlo na StB i Babišovu údajnou spolupráci
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

„Nemrzí mě to, co jsem řekl. Když jsem řekl pravdu,“ poznamenal Filip úvodem rozhovoru. „Je nesmyslné vinit za rozhodnutí bývalého Sovětského svazu a čtyř států bývalé Varšavské smlouvy Ruskou federaci. A že navíc ten, kdo rozhodoval, byl Ukrajinec. Leonid Brežněv byl Ukrajinec,“ sdělil jasně Filip.

„Dneska víme, že ten sovětský lid nikdy nebyl konstituován, bylo to přání tehdejšího vedení Sovětského svazu,“ zmínil Filip. Československo podle něj okupovala vojska Varšavské smlouvy. „Bylo to rozhodnutí spojeneckého velení. Ale ti, co rozhodovali, nebyli jenom Rusové,“ podotkl rovněž k historii Filip. Následně zavzpomínal, jak 21. srpen prožil on.

Za rok 1968 se Filip nemíní omlouvat. „Chyby a omyly je ale zbytečné opakovat,“ zmínil Filip. „Jenom hlupák opakuje chyby,“ dodal a poukázal například na špatnost politických procesů. „StB nebyla zločinecká organizace, byla to služba státu. Byli tam lidé, kteří spáchali trestné činy. A ti by měli být odsouzeni,“ sdělil Filip s tím, že každý stát chrání svůj režim.

„Je to historie. Andreje Babiše hodnotím podle jeho současné činnosti,“ poznamenal k možnému členství v StB Andreje Babiše Filip. „Původní spor vyhrál, respektuji rozsudky soudů,“ dodal Filip. „Pokud jde o Andreje Babiše a jeho podnikání, tak je to velkokapitalista. Ale pokud jde o politiku, nejednám s Andrejem Babišem jako s podnikatelem, ale s Andrejem Babišem jako se šéfem politického hnutí,“ poznamenal Filip. On po volbách podle svých slov nechtěl obdobnou situaci jako po roce 2006. „Proto jsem byl ochoten s poslanci KSČM udělat cokoliv pro to, aby byly ustaveny příslušné orgány,“ sdělil. Následně také uvedl, že Babiš je fér chlap, s nímž na čem se domluví, to platí.

  • Video najdete ZDE

Video zhlédl i bývalý poradce Petra Nečase Jiří Sezemský, který o něm referoval na serveru Forum24.cz. „Filip byl v záznamech StB veden jako ideologický spolupracovník a za svou práci byl několikrát finančně odměněn. Z archivních dokumentů vyplývá, že spolupracoval velmi aktivně a vědomě," připomíná Sezemský.

„Zřejmě i z pocitu jisté sounáležitosti má Vojtěch ‚Falmer' Filip tak blízko k velkokapitalistovi Andreji ‚Burešovi' Babišovi, když si dnes spolupráci na vládní úrovni pochvaluje," poznamenal pak také k rozhovoru Sezemský. ‚A ideologické ‚předsudky' o vykořisťovatelích pracujících jdou přitom stranou," uzavřel.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…