Vojtěchovou prioritou je primární péče, elektronizace a ceny léků

28.02.2019 22:40

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v hodnocení svého působení na ministerstvu pro premiéra Andreje Babiše (ANO) označil za prioritu reformu primární péče. Soustředí se také na ceny drahých moderních léků, snižování administrativy a elektronizaci zdravotnictví. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Vojtěchovou prioritou je primární péče, elektronizace a ceny léků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Babiš na konci února vyzval ministry za ANO, aby mu do konce měsíce předložili popis své dosavadní činnosti. Měli ho informovat i o svých plánech do budoucna z hlediska legislativy či o tom, na čem ušetří. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že po ministrech za ČSSD takové shrnutí vyžadovat nebude. S ministry o jejich práci hovoří průběžně.

Vojtěchův dokument podle mluvčí obsahuje komplexní shrnutí všech úspěšně dokončených legislativních i nelegislativních opatření, na čem nyní ministerstvo pracuje a také výhled aktivit pro další roky.

„Reforma primární péče má posílit roli praktických lékařů, dát jim větší kompetence a rozšířit možnosti preskripce. Chceme, aby byli pro pacienta vstupní bránou do systému zdravotní péče. Dojde tím k významnému zlepšení organizace péče o pacienta,“ uvedla.

Cílem ministerstva je také zrychlit vstup nových léků do systému tak, aby se rychleji dostaly k pacientům, ale zároveň aby byly z pohledu veřejného zdravotního pojištění udržitelné. Ministerstvo připravuje také zákon o elektronizaci zdravotnictví a nový zákon o zdravotních pojišťovnách.

Za úspěch ministerstvo v dokumentu označilo prosazení nových pravidel pro úhrady zdravotnických prostředků; jejich dosavadní úpravu zrušil Ústavní soud. V případě, že by resort nepředložil novou, hrozily by ztráty pro systém veřejného zdravotního pojištění a vyšší spoluúčast pacientů.

Další je první kompletní dohoda o úhradách zdravotní péče mezi pojišťovnami a jednotlivými obory zdravotní péče. Zákon počítá, že se strany dohodnou; od roku 1997, kdy začal platit, ale muselo mít poslední slovo ministerstvo.

Za klíčový považuje resort také sdílený lékový záznam jako funkci elektronického receptu, který ale zatím neprošel Poslaneckou sněmovnou. Větší dostupnost léků pro pacienty má zajistit připravovaný emergentní systém dodávek do lékáren přímo od výrobců.

Za největší problém českého zdravotnictví bývá označována personální situace. Za kroky, které ji mají zlepšit, označil ministr v hodnocení navýšení kapacit lékařských fakult nebo dotační programy pro praktické a zubní lékaře v odlehlých regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…