Volby: Babiš vede, ale bude to drama. SPD slibně

03.10.2020 15:22

Krajské volby po deseti procentech sečtených hlasů sice přinášejí zatím zřejmě vítězství hnutí ANO Andreje Babiše. Ten však bude mít zcela evidentně problémy se sestavováním koalic. Prozatímní výsledky vypadají na propadák KSČM, SPD Tomio Okamury se drží. Daří se i Pirátům.

Volby: Babiš vede, ale bude to drama. SPD slibně
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Andrej Babiš

Velmi vyrovnaná je v současné době (8,62 procenta sečtených okrsků) situace ve Středočeském kraji, kde je velmi očekávaný souboj mezi hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) a Petrou Peckovou (STAN). Zatím vede velmi těsně STAN, rozdíl je však ani ne procento.

Těsně ANO soupeří s KDU-ČSL ve Zlínském kraji. Kraj se ve volební grafice několikrát změnil z modré na žlutou a zase naopak, oba subjekty se drží na stejné úrovni několik desetin pod dvaceti procenty a oba mají získat 10 křesel v zastupitelstvu.

ANO vede i v Pardubickém kraji, až za ním je strana současného hejtmana Martina Netolického (ČSSD, kandiduje za 3PP). Následuje jej Koalice pro Pardubický kraj s vicehejtmanem Romanem Línkem, kteří v minulém volebním období tvořili společnou koalici. Stranou nezůstávají ani Piráti, kteří šlapou těmto politickým matadorům na záda. Naopak zatím propadají komunisté, kteří zřejmě zůstanou za branami krajského úřadu.

Volby vede hnutí ANO i v Olomouckém kraji, v Jihomoravském kraji, ale i na Vysočině. V Jihomoravském kraji se o druhé místo přetahují ODS a Piráti. 

ODS se ale především prosazuje v Královéhradeckém kraji. Se ziskem přes 23 procent hlasů se zde rýsuje hejtmanský řetěz pro bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka. Naopak komunisté propadají.

Nedaří se ani ČSSD. Například ve Středočeském kraji, domovině předsedy Jana Hamáčka, strana propadla po pětiprocentní hranici.

Za suverénním vítězstvím pak míří hejtman Martin Půta se svými Starosty pro Liberecký kraj. Po sečtení 94 procent výsledků si připisuje 38 procent, přičemž druhé ANO má 17. A do zastupitelstva nejsevernějšího kraje nejspíš proniknou dále jen Piráti, ODS a SPD.

Po sečtení téměř všech hlasů vede hnutí ANO v deseti krajích - v Liberci vítězí Starostové pro Liberecký kraj, ve Středočeském kraji vítězí STAN a v Královéhradeckém kraji koalice ODS a STANu. Vedení ANO je ale obvykle spíše těsné a nelze vyloučit koalice „všichni proti Babišovi“, které by vítěze vyšachovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…