Volby: O vládu v krajích bude soupeřit 75 politických stran a hnutí

24.08.2012 19:10

O vládu v krajích budou letos soupeřit všechna přihlášená volební uskupení, která sestavilo 75 politických stran a hnutí. Lidé tak budou mít větší výběr než při posledních krajských volbách před čtyřmi lety, kdy kandidátky sestavilo na 60 seskupení. Vyplývá to z informací z krajských úřadů, které v souladu se zákonem v pátek kandidátní listiny zaregistrovaly.

Volby: O vládu v krajích bude soupeřit 75 politických stran a hnutí
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Ve všech krajích, kde se na podzim bude volit, se dohromady sešlo 250 kandidátek. Největší výběr budou mít opět lidé v Jihomoravském kraji, kde o obsazení zastupitelstva usiluje 23 uskupení. Je jich navíc o pět více, než kolik jich kandidovalo před čtyřmi lety. Naopak v Karlovarském a také v Plzeňském kraji se budou muset voliči spokojit maximálně s adepty 16 seskupení. Plzeňský region je také jediným, kde se do voleb letos přihlásilo méně subjektů než do voleb v roce 2008. V ostatních krajích naopak stran přibylo.

Ve všech 13 krajích jdou do voleb ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09 s hnutím STAN, zemanovci, Pravý blok a Dělnická strana sociální spravedlnosti. Strana zelených kandiduje v několika krajích v koalici s jinými stranami, jinak také předložila své kandidátky. Ve všech krajích sestavila kandidátku také Česká pirátská strana.

Naopak někteří místní politici se soustředili jen na svůj kraj. Například Jihočeši 2012 s poslancem Michalem Doktorem (dříve ODS), ústecké seskupení PROkraj, k jehož lídrům patří exposlanec Strany zelených Přemysl Rabas, nebo Středočeši 2012, za nimiž se skrývají spolupracovníci exhejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), který je ve vazbě kvůli obvinění z korupce.

ČSSD chce obhájit nadvládu v krajích

V krajských volbách půjde především o to, zda si opoziční ČSSD udrží nadvládu nad regiony. Mandát bude obhajovat devět jejích hejtmanů včetně místopředsedy strany Michala Haška. ODS bude mít mezi lídry například místopředsedu strany a odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. TOP 09 a STAN má mezi volebními krajskými lídry i několik zákonodárců včetně předsedy poslaneckého klubu Petra Gazdíka. Také v čele několika krajských kandidátek KSČM stojí několik poslanců.

Na severozápadě Čech má o funkci hejtmana zájem také zatím poslední sociálnědemokratický premiér a nynější předseda národních socialistů Jiří Paroubek, jehož duel s ústeckou hejtmankou Janou Vaňhovou (ČSSD) bude asi patřit k nejsledovanějším.

Občanští demokraté v regionálních volbách v roce 2008 ztratili 111 mandátů, z celkových 675 křesel jich obsadili jen 180. O stovku více jich získala ČSSD, polepšila si o 175 mandátů. Třetí příčku obsadila KSČM se 114 křesly, lidovci jich obsadili 56. VV ani TOP 09 do minulých krajských voleb nezasáhly; TOP 09 vznikla až rok po jejich konání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…