Volby do sněmovny a hlasování o důvěře dělí skoro čtyři měsíce

16.02.2014 10:37

18. února začne schůze sněmovny, na které se bude hlasovat do důvěře vládě Bohuslava Sobotky. Nabízí se otázka, zda jsme plnohodnotnou vládu nemohli mít podstatně dříve.

Volby do sněmovny a hlasování o důvěře dělí skoro čtyři měsíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila ČSSD se ziskem 50 mandátů. Následovaly hnutí ANO (47 mandátů), KSČM (33), TOP 09 (26), ODS (16), KDU-ČSL (14) a Úsvit přímé demokracie (14).

Nesváry v ČSSD

27. října prezident Miloš Zeman řekl, že pověří sestavením vlády toho, koho mu doporučí předsednictvo vítězné ČSSD. Předsednictvo ČSSD ale vyzvalo Sobotku k odstoupení z vyjednávání o vládě. Stalo se tak poté, co se část vedení strany včetně místopředsedy Michala Haška sešla s prezidentem Zemanem; účastníci schůzku několik dní popírali. Sobotka nazval jejich chování pokusem o puč, předsedu podpořily krajské organizace ČSSD a účastníci schůzky se poté vzdali funkcí ve vedení.

V den státního svátku výročí založení republiky předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že vládu by měly sestavit ČSSD a KDU-ČSL. ANO by pak takovou vládu mohlo tolerovat, případně s ní spolupracovat. Už dříve o takové možnosti hovořil šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

30. října Sobotka zahájil povolební vyjednávání. Sešel se s předsedy KDU-ČSL Bělobrádkem a ANO Babišem.

Zeman trvá na čistých lustračních osvědčeních

 V listopadu Zeman zopakoval, že bude chtít po ministrech negativní lustrační osvědčení. Problém by s tím mohl mít šéf ANO Babiš, jenž se kvůli vedení ve svazcích StB soudí na Slovensku.

21. listopadu prezident pověřil Sobotku jednáním o sestavení vlády. 25. listopadu se konala první trojstranná schůzka ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Dohodly se na podpoře kandidátů do vedení sněmovny.

Na počátku prosince Zeman přestal trvat na svém původním „lustračním požadavku“, pokud projde v prosinci prvním čtením služební zákon, jmenuje Babiše ministrem financí.

Boj o křesla

13. prosince ČSSD, ANO a KDU představily koaliční smlouvu, již v dalších dnech schválily nejvyšší orgány všech partnerů. Těsně před Vánocemi bylo rozhodnuto o rozdělení ministerských křesel. 20. prosince lidovci dostali od ČSSD nabídku obsadit ministerstva zemědělství a kultury a jeden post bez portfeje, kterou následující den přijali. Den před silvestrem Sobotka řekl, že splnil podmínky prezidenta Zemana pro to, aby byl jmenován premiérem.

Politický maraton Bohuslava Sobotky se blíží k závěru

3. ledna se Grémium ČSSD shodlo na kandidátech na ministry (17. ledna se ještě měnilo obsazení Ministerstva práce a sociálních věcí kvůli osobním důvodům původního kandidáta). ANO oznámilo poslední jméno ministra, a to šéfa dopravy. Na Tři krále předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu. ČSSD zveřejnila jména svých ministrů. Prezident Zeman jmenoval Sobotku premiérem.

22. ledna se pod koaliční dohodu podepsal poslední ze 111 poslanců koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL a prezident zahájil sérii schůzek se všemi kandidáty na ministerské funkce. Sněmovna také v prvním čtení podpořila novelu služebního zákona, čímž splnila podmínku prezidenta pro jmenování nové vlády.

29. ledna prezident jmenoval Sobotkovu vládu. 12. února vláda schválila programové prohlášení. Do dokumentu zapracovala i připomínky zaměstnavatelů a odborů. Osmnáctého února povolební politický maraton končí hlasováním o důvěře vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…