Volby v Rusku se blíží. „Bojí se,“ říká o vládě a Putinovi Navalný. Vymyslel totiž něco nového

23.08.2021 14:35

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj jde přímo z vězení proti prezidentu Putinovi. Voliči mají podle něj v nadcházejících volbách volit tak, aby Kreml co nejvíc poškodili. Akce však vyvolala reakci. Navalného stoupenci jsou totiž zcela vyřazeni z voleb. Navíc proběhly stovky razií u opozičníků doma. Podle rukých úřadů jsou to extremisté a chtějí destabilizovat Rusko. Promluvil i tajný zdroj přímo z Kremlu.

Volby v Rusku se blíží. „Bojí se,“ říká o vládě a Putinovi Navalný. Vymyslel totiž něco nového
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za propuštění Alexeje Navalného

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí
Velký kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, Alexej Navalnyj ve čtvrtek apeloval na Rusy zpoza mříží, aby v nadcházejících parlamentních volbách volili takticky, a aby se pokusili co nejvíce ublížit Kremlu. To znamená, že doporučil občanům hlasovat pro politiky, kteří mají největší šanci porazit kandidáty vládnoucího Putinova Jednotného Ruska. Pro voliče Navalnyj a jeho kolegové vytvořil i internetovou aplikaci zvanou chytré hlasování, která občanům radí, koho volit právě ve svém obvodu.

Navalného politické hnutí bylo však ruskou vládou v létě tvrdě potlačeno. Jeho spojenci mají zakázáno účastnit se voleb 17.–19. září a očekává se, že strana Jednotné Rusko, které podporuje prezidenta Vladimira Putina, zvítězí i navzdory poklesu popularity.

Volby do ruské Dumy jsou vnímány jako předkolo prezidentských voleb v roce 2024. Prezident Putin, který je u moci již více než 20 let, zatím navíc neřekl, zda plánuje znovu kandidovat. „Prohlásili polovinu země za extremisty, aby se zmocnili všech volebních obvodů ...“ napsal Navalnyj v příspěvku na Instagramu.

„Nenechali silné kandidáty kandidovat ve volbách .... bojí se chytrého hlasování,“ prohlásil dále Navalnyj, který zveřejnil on-line příspěvky prostřednictvím svých právníků, protože byl v únoru uvězněn na 2,5 roku za údajné porušení podmínek podmínečného propuštění.

V pátek tomu bude již rok, kdy byl Navalnyj otráven údajně ruskými tajnými službami a poté převezen na léčení do Německa. Z útoku na svou osobu viní opozičník Kreml. Ruský establishment to vytrvale odmítá jako Západem podporovanou pomlouvačnou kampaň na poškození Ruska.

Policie tento týden podle dostupných informací přišla do obydlí nejméně 300 příznivců Navalného, uvedených v databázi registrovaných příznivců, která unikla na jaře. Úřady tvrdí, že Navalnyj a jeho stoupenci jsou extremisté, kteří chtějí destabilizovat Rusko.

Leonid Volkov, příznivec Navalného, agentuře Reuters řekl, že se domnívá, že by úřady mohly zablokovat webové stránky sloužící k organizaci kampaně chytrého hlasování. „Už nyní vidíme spoustu opatření úřadů a stupeň hysterie bude v následujícím měsíci jen růst,“ řekl.

Nejmenovaný zdroj z Kremlu pro Reuters zase uvedl, že Kreml byl více, než Navalného iniciativou, znepokojen narůstající nespokojeností se stagnující nebo klesající životní úrovní obyvatelstva. „Chytré hlasování pro nás není tak velký problém, pokud jde o zemi. Moskva, Petrohrad – ano, zde mohou být problémy, ale ne pro ostatní regiony,“ řekl zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…