Volební vítězství Marine Le Penové. Zde je výpočet, jak k němu lze dojít

29.04.2017 16:45

Francouzský fyzik Serge Galam spočítal, co by se muselo stát, aby druhé kolo francouzských prezidentských voleb vyhrála nacionalistka Marine Le Penová. Informuje o tom server britského deníku Independent.

Volební vítězství Marine Le Penové. Zde je výpočet, jak k němu lze dojít
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Když do druhého kola francouzských prezidentských voleb postoupili středolevý politik Emmanuel Macron a nacionalistka Marine Le Penová, mnozí komentátoři věřili, že se všichni politici a jejich voliči sjednotili proti Le Penové a Macron prezidentské volby vyhraje. Tento plán ovšem dostal první trhlinu – už v neděli večer při sčítání hlasů radikální levicový prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon odmítl Macrona podpořit.

Francouzský fyzik Serge Galam spočítal, za jakých podmínek by plán na zvolení Macrona prezidentem mohl ztroskotat. Analýza čítá čtrnáct stran, ale její podstata tkví v rozboru volební účasti. Všechno prý záleží na tom, kolik příznivců Le Penové dorazí ke druhému kolu prezidentských voleb a kolik odpůrců Le Penové zůstane doma.

Celý článek naleznete zde

„Pokud do volebních místností dorazí 90 procent voličů, kteří jsou odhodláni odevzdat svůj hlas Le Penové a zároveň dorazí k volebním urnám jen 65 procent lidí odhodlaných hlasovat pro Macrona, bude to ve skutečnosti znamenat, že Le Penová druhé kolo vyhraje se ziskem 50,07 procenta hlasů,“ stojí v analýze.

Macron má zatím k vítězství blíž, ale jak zastánci, tak odpůrci Emmanuela Macrona zjišťují, že jeho popularita mezi voliči nedávno vůbec poprvé klesla na 59 procent voličů, zatímco podpora Le Penové stoupla na 41 procent. Tento posun naznačuje, že by se Macron měl bát o výsledek a před druhým kolem voleb by se měl víc snažit o získání podpory voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…