Volit prezidenta přišla více než pětina voličů

11.01.2013 21:01

V Česku v pátek odpoledne začala přímá volba prezidenta. Těší se velkému zájmu voličů, do 17:00 podle odhadu volebních komisařů odhlasovala už více než pětina z nich. Mezi prvními volil premiér Petr Nečas (ODS), hlasovali i všichni prezidentští kandidáti. Prezident Václav Klaus lidi vybídl, aby jeho nástupce volili podle své hlavy, ne podle mediální kampaně. Policie zatím nezaznamenala žádné problémy. Velký zájem o volby je v českých věznicích, volí i Češi pobývající v zahraničí. Informuje ČTK.

Volit prezidenta přišla více než pětina voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman se svou dcerou odevzdali hlasy v prezidentských volbách

Lidé mohou volit v pátek až do 22:00. Po noční přestávce bude 14.802 volebních místností v Česku znovu otevřeno v sobotu od 08:00 do 14:00. Voliči si vybírají z devíti kandidátů, pokud některý z nich dostane nadpoloviční většinu hlasů, stane se prezidentem. V opačném případě se rozhodne podobně jako při senátních volbách mezi dvěma nejúspěšnějšími uchazeči za dva týdny ve druhém kole.

Lidé by se neměli nechat ovlivňovat mediální kampaní, radí Klaus

Premiér Nečas poznamenal, že zůstal zastáncem nepřímé volby hlavy státu, ale rozhodnutí o přímé volbě respektuje. "Je to premiéra a já pevně doufám, že občané se účastní těchto voleb v co největším množství," dodal.

Prezident Klaus přišel do volební místnosti v pražských Kobylisích s manželkou Livií, synem a vnukem. Novinářům řekl, že lidé by se při volbě neměli nechat ovlivnit mediální kampaní. V posledních dnech řada osobností i některá média otevřeně podpořila předsedu TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Klaus nevyloučil, že bude za pět let znovu kandidovat. "To se nechme překvapit, to až podle toho, kdo bude prezidentem a jak se osvědčí," řekl.

Schwarzenberg měl po odvolení lehkou autonehodu

Své hlasy už odevzdalo všech devět uchazečů o post hlavy státu. V hlavním městě přišli mezi prvními místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a bývalý premiér Jan Fischer, během odpoledne odvolili v Praze také Vladimír Franz, někdejší předseda vlády Miloš Zeman, šéfka Suverenity Jana Bobošíková a herečka Táňa Fischerová. Mimo metropoli volili ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

Schwarzenberg, který volil na Rakovnicku, měl při odjezdu z volební místnosti nehodu. Podle policie do jeho auta na zasněžené silnici narazilo jiné vozidlo, ale nikomu se nic nestalo. Kvůli počasí volila později, než se plánovalo, také Roithová.

O volbu prezidenta měli zájem i ve vězení

Sníh zkomplikoval i volby v Horní Malé Úpě na Trutnovsku. Voliči se odpoledne k volební místnosti doslova prodírali sněhovou vánicí. Kromě obyvatel obce na hřebenech Krkonoš, kde je zřejmě nejvýše položená volební místnost v Česku, tam k volbám dorazili také lyžaři z místního areálu.

O první přímou volbu prezidenta je zájem i ve věznicích. V jedné z nejstřeženějších věznic v Mírově na Šumpersku se voleb zúčastnily až dvě třetiny vězňů. V pardubické věznici volilo 388 odsouzených, volební účast tam dosáhla asi 78 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…