Vondruška udeřil: Nestydím se za to, že mým předkem byl bílý muž

26.06.2020 13:30

Po smrti černocha George Floyda, který v USA zemřel po zákroku policisty, vyrazily do ulic desítek měst ve Spojených státech tisíce lidí, aby protestovaly proti rasismu. Do protestů se zapojili i členové hnutí „Black Lives Matter“, neboli „Na životech černochů záleží“. Podle spisovatele Vlastimila Vondrušky je to jistě pravda. Ale jedním dechem dodává, že záleží i na životech bílých mužů a on se prý odmítá omlouvat za to, že měl bílé předky, kteří leccos dokázali.

Vondruška udeřil: Nestydím se za to, že mým předkem byl bílý muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel Vlastimil Vondruška představil svou novou knihu s názvem Breviář pozitivní anarchie

Před více než měsícem zemřel černoch George Floyd. V ulicích desítkách měst nejen v USA vyrazily do ulic tisíce lidí. Někteří lidé chtěli jen protestovat, jiní byli připraveni rabovat obchody a ničit. Ničit sochy velkých mužů historie, o kterých si demonstranti mysleli, že se podle dnešních měřítek nechovali korektně.

Zašlo to tak daleko, že v některých školních knihovnách v USA přestanou doporučovat knihy Marka Twaina, konkrétně Dobrodružství Huckleberryho Finna, protože tato kniha prý obsahuje některé momenty zavánějící rasismem.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí
Spisovatel Vlastimil Vondruška však v textu pro iDNES.cz napsal, že se odmítá stydět za to, že měl bílé předky, protože mnozí toho hodně dokázali.

Miluji naše dějiny a kulturu. Jsem hrdý na to, co jsme za staletí dokázali. Vše, čím jsme si prošli, patří do dějin „bílého muže“. Nebyli jsme sice koloniální velmoc, neobsazovali jsme cizí kontinenty, ale patříme k evropskému civilizačnímu proudu. Umím si představit, jak mě teď opět někteří znectí, ale za sebe prohlašuji – nestydím se za to, že mým předkem byl „bílý muž“. Mé argumentaci lze jistě vytknout určité zjednodušení, ovšem při tak složité problematice to ani jinak nejde. Museli bychom si přesně definovat pojmy a já nevím co ještě, ale o to ani nešlo,“ napsal Vondruška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…