Vraťme lidem chuť se politicky angažovat. Pavel Šrámek z Aliance pro budoucnost má plán

01.04.2021 18:06

„Občané ztratili ochotu se aktivně angažovat v politice a po své zkušenosti ze Sněmovny se jim nedivím,“ říká politik Pavel Šrámek. Sám byl před lety poslancem za hnutí ANO, které podle něho razilo jediný názor a prostor pro další tam nebyl. Ten naopak podle jeho slov nabízí Aliance pro budoucnost, ke které se připojil se svou Agrární demokratickou stranou na kandidátku.

Vraťme lidem chuť se politicky angažovat. Pavel Šrámek z Aliance pro budoucnost má plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci Aliance pro budoucnost

Politické strany by neměly razit jeden jediný názor, ale být paletou pohledů stojících za základní sjednocující myšlenkou a takový způsob může fungovat a odpovědně zastupovat celou škálu obyvatelstva. Je o tom přesvědčen Pavel Šrámek, někdejší poslanec a v současné době kandidát Aliance pro budoucnost, která sdružuje několik pravicových politických stran. Součástí projektu je i Šrámkova Agrární demokratická strana.

„Aliance pro budoucnost není žádný nepřirozený slepenec, přesně takhle to právě naopak má fungovat. Dříve jsem byl v hnutí, kde existoval pouze jeden jediný názor a žádné ostatní se nepřipouštěly. Žádný tým takto nemůže fungovat. Chápu politiku jako týmovou spolupráci. Vláda má být tým, a nikoli shluk poslušných podřízených, co jen plní rozkazy,“ sděluje Pavel Šrámek, politik se zkušeností z hnutí ANO, které před lety opustil.

Právě vznik Aliance pro budoucnost, která otevřela náruč dalším menším stranám, aby hlasy voličů neskončily v pomyslném koši, je podle Šrámka nejlepším řešením. „Aliance je založena na tom, že na sobě vzájemně nekanibalizujeme. Do budoucna bychom chtěli přibrat i další subjekty a především zkušené osobnosti, které jinak do politických stran vstupovat nechtějí, a po své zkušenosti z Poslanecké sněmovny se jim nedivím. Současné velké strany přitom nemají žádné vysoké počty členů a vše rozhoduje úzká skupinka funkcionářů,“ míní.

„Určitě chceme na příkladu spolupráce v Alianci pro budoucnost přispět ke zlepšení vnímání politiky, aby lidé byli motivováni se aktivně občansky angažovat. Celkové zlepšení obrazu politiky nejde změnit přes noc. Tím, že aliance je pro straníky, ale i pro osobnosti, lidi ze spolků, jednáme také s Podnikatelskými odbory a dalšími, přineseme voličům širokou paletu odborníků v jednotlivých oborech,“ dodává Pavel Šrámek.

Projekt Aliance pro budoucnost, který dosud sdružuje čtyři pravicové politické strany, byl představen před týdnem. Základnou je samotná Aliance pro budoucnost vedená byznysmenem a politikem Pavlem Sehnalem, která k sobě přibrala právě zmíněnou Stranu konzervativní pravice - Řád národa, Demokratickou stranu zelených - za práva zvířat a Šrámkovu Agrární demokratickou stranu.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…