Vražedné šílení? Frustrace a svět počítačových her, zamýšlel se Žantovský

28.12.2023 17:48 | Monitoring

Život není počítačová hra, shodli se mediální analytik Petr Žantovský a novinář Vladimír Franta. Třináctý díl jejich youtubového rozhovoru se nemohl vyhnout tragédii na Filozofické fakultě UK, ovšem ve „vánočním“ modu zamyšlení o tom lepším a horším v každém z nás

Vražedné šílení? Frustrace a svět počítačových her, zamýšlel se Žantovský
Foto: Screen Youtube
Popisek: Vladimír Franta a jeho host Petr Žantovský

Každý týden se objevují na YouTube rozpravy novináře Vladimíra Franty a mediálního analytika Petra Žantovského. Třináctý díl cyklu jen těžko mohl začít jinak než pozastavením se nad aktuálními událostmi, které se před Vánoci odehrály na pražské Filosofické fakultě.

Diskutéři si k tomu kladli i obecnější otázky: Z čeho povstává řevnivost a nenávist mezi lidmi a sociálními skupinami? Odkud se bere tolik sobectví a bezohlednosti?

Nabízí se řada odpovědí. Jedna z nejtriviálnějších je podle účastníků diskuse taková, že zejména dnešní mladá generace je často odkojená falešným světem počítačových her, zejména těch bojových, kde odstřelíte animovaného nepřítele, dostanete bod, ale nepřítel vstane a bojuje dál.

Jako by neexistovala smrt.

Není divu, že pod vlivem této vyšinuté optiky je vražedné šílení čím dál častějším úkazem zejména na amerických, a dnes, žel, i našich školách. Žantovský s Frantou se snažili podívat na tuto kauzu právě z hlediska těchto obecnějších příčin, přesahujících příběh jednoho nešťastníka či šílence, každopádně masového vraha.

Frustrace, nespokojenost nebo bezperspektivnost se totiž dnes stávají čím dál rozšířenějším pocitem.

Tím spíše, když nejvyšší představitelé státu předkládají fráze, jako premiér Fiala ve svém vánočním projevu, či předseda Senátu Vystrčil v projevu adventním.

Ty fráze příliš nápadně připomínají prázdné řeči Gustáva Husáka při novoročních rituálních projevech o tom, jak je nám dobře pod kuratelou Strany a jak nám bude ještě lépe, když se všichni zapojíme ke společnému úsilí o dobro. Komu to navodilo dojem z projevu Petra Fialy, pak to zcela jistě není jev náhodný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …