Vražedný útok v Egyptě, při kterém byla zraněna i Češka. Už je jasno, kdo je útočník

15.07.2017 10:12

Egyptské úřady identifikovaly muže, který v pátek v letovisku Hurghada ubodal dvě ženy k smrti a čtyři osoby zranil. Mezi zraněnými je Češka. České ministerstvo zahraničí oznámilo, že žena bude převezena do Káhiry k dalšímu vyšetření. Z Hurghady bude do egyptské metropole přepraven rovněž její přítel s dítětem a oba ubytuje český zastupitelský úřad.

Vražedný útok v Egyptě, při kterém byla zraněna i Češka. Už je jasno, kdo je útočník
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Egyptské sdělovací prostředky uvádějí, že muž útočil pouze na ženy. Mrtvé jsou podle těchto zdrojů dvě Němky, mezi zraněnými jsou kromě Češky dvě Arménky a národnost čtvrté je zatím nejasná.

Německé ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a dnes potvrdilo, že mrtvé jsou německé národnosti.

„Máme nyní smutnou jistotu, že při útoku v Hurghadě byly zabity dvě německé turistky. Podle toho, co víme, chtěl útočník zasáhnout zahraniční turisty,“ citovala agenturu DPA mluvčí ministerstva zahraničí. Podle ní jsou na místě zaměstnanci německého velvyslanectví v Káhiře, kteří budou v kontaktu s egyptskými úřady.

Útočník, který byl zadržen, byl identifikován jako osmadvacetiletý Abdar Rahmán Šams Dín z provincie Kafr aš-Šajch v deltě Nilu. Egyptské ministerstvo vnitra o motivu jeho činu zatím neposkytlo detaily.

Podle egyptských sdělovacích prostředků guvernér provincie Rudé moře, kam spadá Hurghada, přerušil svou dovolenou v Káhiře a vrátil se domů, aby mohl být při vyšetřování.

Egyptská média připomínají, že páteční útok se podobal atentátu z loňského ledna. Také tehdy byli v Hurghadě pobodáni turisté a k akci se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS). Dva z útočníků byli v prosinci odsouzeni k trestům smrti.

Tento útok přispěl k dalšímu propadu příjmů z turistiky v Egyptě. Egyptský cestovní ruch se potýká s problémy od revolučního roku 2011 a značně ho poškodily útoky z následujících let. V roce 2015 se odnož IS ze Sinajského poloostrova přihlásila k atentátu na ruské letadlo, které spadlo s turisty na Sinaji s více než 220 lidmi na palubě.

Do roku 2011 do Egypta ročně přijíždělo téměř 15 milionů turistů, loni jich bylo 5,3 milionu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…