Vrchní rabín v Evropě vyzval ke společnému boji židů a muslimů proti útokům na menšinová náboženství

09.04.2017 17:42

Nejvyšší evropský rabín Pinchas Goldschmith v předvečer paschy vyzval ke společnému boji židů a muslimů v Evropě proti útokům na menšinová náboženství. Je nutné také hájit náboženskou svobodu, domnívá se. Informoval o tom server The Guardian.

Vrchní rabín v Evropě vyzval ke společnému boji židů a muslimů proti útokům na menšinová náboženství
Foto: praguecityline.cz
Popisek: Ilustrace

„Když svět toleruje jiné jazyky, jiné kultury, jiná náboženství, jiné tradice, my židé se cítíme více přijímáni,“ uvedl předseda Konfederace evropských rabínů Goldsmith. Židé se podle něj vždy cítili více v bezpečí v místech, kde byly respektovány jiné kultury a jiná náboženství. „V současnosti, kdy začíná vát ultranacionalistický vítr, židé jako menšina se cítí v nebezpečí,“ dodal.

Zmínil také to, že Evropa směřuje do období nejistoty a turbulence, kdy nová nálada nepřátelství vůči menšinovým náboženstvím sílí v důsledku obav z imigrace a terorismu. „Evropa nyní zavádí protiimigrační opatření a zabývá se strachem z islamistického terorismu. Ale namísto aby tyto problémy řešila, jsme svědky silného útoku proti menšinovým náboženstvím jako celku. My židé a muslimové máme zcela zjevně společnou kauzu – musíme bojovat za náboženskou svobodu,“ řekl. 

Zároveň dodal, že židé jsou oběťmi islamistického terorismu v Evropě. „Zdůrazňujeme, že se nedá bojovat proti islamistickému terorismu bojem proti islámu. Je nesmírně důležité udělat červenou čáru mezi normativním islámem a radikalismem a terorismem, který zneužívá jméno islámu. Tu červenou čáru musejí vidět a uznat všichni. Avšak populistické strany ve Francii, v Nizozemsku, v Rakousku a v Německu se snaží tu červenou čáru nevidět. Je nesmírně důležité pro nás i pro miliony muslimů v Evropě, aby všem ukazovali, že tato červená čára existuje,“ řekl. Důležité podle něj je udržet si společné evropské hodnoty a evropskou jednotu.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…