Všechno jde do háje, až na zlato a zdravotnické potřeby. Světu kvůli viru hrozí ekonomické peklo

25.02.2020 12:02

Počet nakažených koronavirem stoupá a počet obětí se pomalu, ale jistě blíží třem tisícům. Přesný počet nakažených je těžké určit, vzhledem k tomu, že příznaky se různí a inkubační doba je dlouhá. Ale jeden nakažený je zde určitě: světová ekonomika.

Všechno jde do háje, až na zlato a zdravotnické potřeby. Světu kvůli viru hrozí ekonomické peklo
Foto: Repro Finviz
Popisek: Pokles ceny akcií v důsledku koronaviru

Jak ukazuje seznam cen akcií zpracovaný serverem FinViz, je jen velice málo odvětví, kterým by nemoc svědčila. Že se akcie světových firem propadají, je jasné už na první pohled z plochy, kterou zabírá červená značící pokles ceny akcií. Ku příkladu technologičtí giganti Google, Facebook a Twitter čelí poklesu, Google a Facebook o více než 4 %, Twitter o více než 6 %. Ztráta hodnoty akcií se nevyhnula ani firmě Microsoft vydávající operační systém Windows. Firmě Apple, tradičnímu konkurentu Microsoftu, akcie poklesly ještě více.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí

Celosvětový dodavatel Amazon se také nemůže radovat s poklesem přibližně 4,1 %, stejně tak ani ropná společnost Exxon. Ani cigarety a jejich výrobce Phillip Morris nebyly ušetřeny pádu akcií. Ze společností, které působí v České republice, je zajímavý i vývoj ceny akcií skupiny Volkswagen, vlastníka české Škody.

Pro vlastníky akcií skupiny se skutečně nejedná o hezký pohled vzhledem k tomu, že od 19. února spadly akcie o 15 eur, tedy 11,3 %.

Nicméně, ne všichni vlastníci akcií musejí na koronavirus nadávat. Zatímco u řady společností se propad pohybuje okolo 4 %, jisté farmaceutické společnosti právě o toto procento vzrostly. Nebo i více. Jako jeden případ jmenujme společnost Regeron Pharmaceuticals, která poskočila o 5,5 %. Slabší, ale znatelný růst zaznamenal i výrobce čistících prostředků a dezinfektantů Clorox.

Kromě zdravotnictví roste v cenách akcií ještě jedna komodita. Zlato. Společnosti, které se zaměřují na těžbu drahých kovů, mohou v této době slavit. Cena zlata okolo 3. února dosáhla lokálního minima 1 140 Kč za jeden gram blýskavého kovu. Nyní atakuje hranici 1 250 korun.

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí

Z firem, které vybočují z dvojice drahé kovy – zdravotnictví a lékařské potřeby, je záhodno zmínit ještě jednu.

Zatímco internetoví giganti, jako jsou Google, Facebook a Twitter, mohou jen čekat na to, až krize skončí, jedna společnost může slavit. Čínský vyhledávač Youdao zaznamenal více než šestiprocentní nárůst ceny svých akcií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…