Všechno je tady hnusné a špinavé, naříkají turisté z ostrova zaplaveného uprchlíky. Ale...

02.06.2015 10:35

Média nedávno informovala o tom, že se řecký ostrov Kos potýká s obrovským přílivem uprchlíků ze Středního východu. Uprchlíci prý obývají hotely a prosí turisty o jídlo. Češka, která na ostrově již žije řadu let, však na Facebooku uvedla, že se jedná o lež.

Všechno je tady hnusné a špinavé, naříkají turisté z ostrova zaplaveného uprchlíky. Ale...
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle deníku Blesk musí uprchlíci zaplatit převozníkům celkem až dva a půl tisíce dolarů, aby je dostali na ostrov Kos. Z ostrova se pak snaží putovat dále do západní Evropy.

Spousta Čechů se dle Blesku snaží o zrušení své dovolené v ostrovní destinaci na Kosu, a tím zároveň i o vrácení peněz. Cestovky jim však nechtějí vyhovět, podmínky by prý museli být mnohem horší, než jsou teď. „Samotná skutečnost výskytu uprchlíků v destinaci nezakládá právo zákazníka odstoupit od smlouvy o zájezdu. Takové právo by možná přicházelo v úvahu v situaci, kdy by počet uprchlíků byl značný a předmětná lokalita by nebyla připravena na jejich přítomnost,“ uvedl právník ze společnosti Vaše nároky.cz Petr Novák. 

„Rozměr uprchlické vlny získává bez přehánění apokalyptické rozměry při pohledu na počet obyvatel tohoto ostrova,“ informoval server iDNES.cz s tím, že prý na ostrov Kos připlulo v letošním roce už sedm a půl tisíc uprchlíků. Kos se nachází nejblíže tureckému pobřeží, právě přes Turecko proudí vlna uprchlíku z Afghánistánu a Sýrie.

„Z Kosu se stal nechutný ostrov. Je to tady hnusné a špinavé. Cítím se tady zvláštně. Nepůjdu si přeci sednout do restaurace, aby na mě všichni kolem civěli,“ řekl jeden z turistů a druhý jeho slova potvrzoval: „Nelíbí se nám to tady. Už sem znovu nepojedeme, pokud to tady bude dál vypadat jako v uprchlickém táboře,“ informoval server iDNES.cz. (Celá zpráva zde)

Na facebookové skupině Iniciativa Ne Rasismu připsala uživatelka Linda Koulias, Češka, která žije na ostrově Kos již dvanáct let, že se jedná o lživé zprávy. „To, že jsme na Kosu zaplaveni uprchlíkama, to fakt není,“ napsala Koulias s tím, že uprchlíci používají ostrov jen jako dočasnou zastávku, nemají prý v plánu ostrov déle obývat, nýbrž se dostat dál, nejlépe do Německa, Francie, Anglie, či údajně dokonce i do České republiky a Slovenska.

„Každý den sem dorazí tak 30–150 uprchlíků, kteří to první, co hledají, je policejní stanice,“ uvedla Koulias, prý se poté snaží vyřídit si potřebné povolení, aby se mohli přesunout někam do západní Evropy. „Nejlépe tentýž den, i ten další se dostat do Athén a z Athén do Německa,“ napsala, že to dělají kvůli tomu, protože pro ně není Řecko atraktivní zemí.

Koulias o uprchlících mluví jen v tom nejlepším světle, prý se jedná o slušné lidi, kteří se nesnaží dělat přítěž. Chovají se prý jako úplně normální lidé. „Všichni čistě oblečení a všichni vyděšení a smutní, že museli opustit svůj celý život,“ napsala a dodala, že se „zdržují pouze kolem policejní stanice a v jednom hotelu, který jim byl propůjčen bankou“. Uprchlíci prý svými procházkami po ostrově nikomu neškodí a „nikoho neobtěžují, nikomu nedělají nic špatného – mají peníze,“ protože prý bývali učitelé, inženýři, či doktoři.

Češce žijící na ostrově Kos je prý líto, že dle ní lživým zprávám věří česká veřejnost, protože se ostrov již tak potýká s těžkou ekonomickou situací a případný nedostatek turistů by to ještě zhoršil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…