Všichni obvinění policií budou asi muset dávat majetková přiznání

30.09.2012 21:57

Vláda chce, aby majetková přiznání podávali všichni lidé obvinění policií. Právě oni by tak podle návrhu předkládali soupis stejně jako poslanci, ministři a vysocí státní úředníci. Bylo by tak zřejmé, že to, co vlastní, si nepořídili za peníze z trestné činnosti. Informuje Česká televize.

Všichni obvinění policií budou asi muset dávat majetková přiznání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Podle návrhu vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake by se majetková přiznání vztahovala jen na konkrétní lidi, kteří jsou stíhaní policií. "V případě podezření z toho, že vyšetřovaný nebo stíhaný má majetek, který nenabyl legálně, musel by dokazovat, že k tomu legálnímu nabytí došlo," dodala Peake. Pokud by tak policie někoho obvinila a našla by u něj velký majetek, mohl by státní zástupce po tomto obviněném chtít, aby doložil, kde svůj majetek vzal. "Důkazní břemeno by bylo na obviněném, to znamená nikoli na soudu nebo státním zástupci," řekla ČT Peake.

Na ministerstvu financí nechtějí novince říkat majetková přiznání, ale i tady intenzivně pracují na speciálním daňovém nástroji. Ten by dopadl na všechny, kteří by vykazovali nízké příjmy, ale jinak měli vysoké majetky. "V principu by šlo o to, zaměřit se na nemovitý majetek, nemovitosti, auta, jachty a podobně, a ten tak porovnávat s deklarovanými příjmy," konstatoval ředitel odboru daňové politiky Martin Jareš.

Takových případů, kdy odsouzený měl obrovské majetky, ale nebylo jasné odkud, jsou desítky. Nejznámější je asi případ bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby. U něj našli policisté patnáct milionů, které mu stát má podle Ústavního soudu vrátit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…