Všichni proti ANO: Ve středních Čechách už mají jasno, kdo nahradí Jermanovou

04.10.2020 22:36

Ve středních Čechách se zformovala koalice všech uskupení v krajském zastupitelstvu kromě hnutí ANO. Lídři stran se na tomto spojení dohodli na nedělním společném jednání na krajském úřadě v Praze. Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) pak ve funkci hejtmanky vystřídá vítězná kandidátka hnutí STAN Petra Pecková.

Všichni proti ANO: Ve středních Čechách už mají jasno, kdo nahradí Jermanovou
Foto: Středočeský inovační centrum
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí
Starostové, kteří ve Středočeském kraji vyhráli s 22,21 % a 18 mandáty, se dohodli na koalici s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení.

„Domluvili jsme se na obsazení jednotlivých postů v radě, výborech, v komisích, nalezli jsme na tom shodu. Nalezli jsme shodu také na programových prioritách a teď dále budeme pracovat na programovém prohlášení a samozřejmě celá tato dohoda bude ještě projednána v jednotlivých klubech jednotlivých politických stran,“ řekla volební jednička STAN Petra Pecková, která zastane post hejtmanky.

Ostatní zastoupení konkrétních jmen v radě zatím není jasné, podle Peckové jsou však již obrysy jasné a panuje na nich shoda. „Teď budou projednány v jednotlivých klubech a pak budou zveřejněny,“ pronesla.

Personální změny by měly nastat i na úřadě. Podle vedoucího kandidátky ODS Martina Kupky však některé věci zůstanou při starém, jelikož je podle jeho mínění důležité v rozumných věcech navázat na práci předchozího vedení.

Nová koalice by se měla opírat o 50 z celkového počtu 65 hlasů v zastupitelstvu. STAN mají 18 křesel, druhá ODS 16, Piráti 12 a Spojenci čtveřici křesel.

ANO získalo 15 mandátů a podle Peckové by mělo získat funkci předsedy kontrolního výboru zastupitelstva. „Patří to k politické kultuře,“ uvedla.

Aktuální koalici ve Středočeském kraji tvoří hnutí ANO s ČSSD a podporou komunistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …