Vůdčí role Velké Británie. Zelenskyj má s trestáním Rusů velké plány

11.12.2022 8:55 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky opět promluvil ke světu i ke svým spoluobčanům. Rozsáhle popsal hrůzy, které Rusko na Ukrajině páchá. „Letecký a raketový teror, údery Ruské federace, které tolik připomínají nacistické bombardování Británie a Londýna. Z raket vypálených ruskou armádou od 24. února bylo 62 procent namířeno právě proti civilním objektům, proti lidem, proti lidskosti,“ vyjevil Zelenskyj. Zmínil i Istanbulskou úmluvu.

Vůdčí role Velké Británie. Zelenskyj má s trestáním Rusů velké plány
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
K celému světu Zelenskyj promluvil na mezinárodní konferenci pořádané v Kyjevě pod názvem Ukrajina: Lidská práva v temných časech. Zdůraznil zde, že svobodný svět musí udělat všechno pro to, aby potrestal zločiny genocidy páchané ruskou armádou na ukrajinských občanech. Svůj projev pronesl 10. prosince, v Den lidských práv. Na 190 zemí přijalo Všeobecnou deklaraci lidských práv. Ale podle Zelenského to byl dokument do značné míry formální. Teprve teď mu Ukrajinci dodávají skutečný obsah. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj. „Pokaždé, když sjednotíme svět na ochranu Ukrajiny, na ochranu Ukrajinců, pokaždé, když dosáhneme rozhodnutí o zavedení základních mezinárodních norem, pokaždé, když se nám podaří naplnit mezinárodní instituce a pravidla skutečnou silou a energií, dosáhneme výsledků – pro Ukrajince a skvělých výsledků pro celý svět. Pro každého, kdo může být ohrožen tou či onou formou agrese. Tím či oním projevem genocidní politiky. Tím či oním úderem teroru,“ nechal se slyšet ukrajinský prezident.

„Bráníme se nyní proti Rusku a slova mnoha úmluv a deklarací měníme v konkrétní činy v zájmu lidí a opět v zájmu lidstva. Tím, že zachraňujeme Ukrajince před Ruskem, dáváme naději mnoha dalším lidem, mnoha dalším společenstvím, dalším národům, které cítí, že by proti nim mohla být zahájena stejná agrese. Pracujeme na tom, abychom Ruskou federaci přivedli ke spravedlivé odpovědnosti za agresi, za válečné zločiny, za činy její genocidní politiky, vytváříme mechanismy pro uplatňování norem mezinárodního práva, které skutečně poslouží k prevenci mezinárodních zločinů a nastolení spravedlnosti na desítky let po skončení této války, po našem vítězství – vítězství Ukrajiny a světa,“ pokračoval.

Zdůraznil však také, že k vítězství Ukrajiny a svobodného světa dojde jen tehdy, když svobodný svět bude skutečně spolupracovat. Rusové ničí celá města i vesnice a Zelenskyj apeloval na všechny, že za toto všechno musí Rusové zaplatit. Jen tak se podaří obnovit spravedlnost ve světě. Za spolupráce všech. Zelenskyj je o tom přesvědčen. Svět podle něj musí spolupracovat, aby i v právní rovině postavil hráz genocidní politice Ruska. „Letecký a raketový teror, údery Ruské federace, které tolik připomínají nacistické bombardování Británie a Londýna. Ze všech raket vypálených ruskou armádou od 24. února bylo 62 % namířeno právě proti civilním objektům, proti lidem, proti lidskosti,“ řekl Zelenskyj. „A existují také filtrační tábory. Byly odhaleny skutečné, moderní mučírny a masové pohřbívání lidí. Nucené deportace Ukrajinců do Ruska – deportováno bylo více než 2 miliony lidí. Nelegální adopce našich ukrajinských dětí, které byly ve skutečnosti z Ukrajiny uneseny, ruskými rodinami. Zločinná mobilizace ukrajinských občanů na okupovaných územích do okupační armády. Minský teror proti Ukrajincům. Neustálé ostřelování, oběti v pohraniční oblasti s Ruskou federací a ve frontových oblastech...“ pokračoval.

Právě proto se obrací k veřejnosti den co den, aby připomněl, že je třeba chránit životy Ukrajinců. Je třeba postupovat tak, aby z toho nakonec těžila Ukrajina a s ní celý mezinárodní právní řád. Proto by podle Zelenského skutečně měl vzniknout mezinárodní trestní tribunál. A vedle toho musí podle Zelenského vzniknout mechanismus, na základě něhož Rusko Ukrajincům zaplatí škody, které ruská armáda na Ukrajinském území napáchala. Oznámil také, že z ruského zajetí už se podařilo dostat na 1331 Ukrajinců padlých do ruského zajetí. „A v době, kdy, mírně řečeno, nevidíme odhodlání a konkrétní kroky v příslušných procesech ze strany takových organizací, jako je Mezinárodní výbor Červeného kříže, musíme hledat a nacházet nové lidi v nových reáliích, nové formáty součinnosti, nové linie spolupráce,“ řekl ukrajinský prezident.

Otevřeně také prohlásil, že Ukrajina má na to, aby dosáhla toho, co si předsevzala. Rozhodla se vstoupit do EU a už během této války k tomu učinila několik kroků. Proto také Ukrajina nakonec vyhraje. Protože je schopna naplňovat své cíle. Dalším důkazem, že to Ukrajina s integrací do EU myslí vážně je podle Zelenského v tom, že jeho země již schválila tzv. Istanbulskou úmluvu.

Vyzdvihl roli Ukrajiny ve světě. „Donedávna v Evropě převládaly řeči o tom, že Evropská unie údajně nebude schopna se skutečně sjednotit, aby chránila naše společné zájmy, společné hodnoty, naše lidi... Ještě nedávno se ve světě šířila skepse vůči strukturám OSN. Dnes vidíme, že Evropská unie je schopna být skutečně silná a jednotná. A síla OSN může být zaměřena na řešení skutečných problémů – mluvíme o globálních problémech, jako je potravinová krize. Tak to dopadá, když se věci chopíme společně, když se věci chopí náš stát, Ukrajina. Musíme si vždy zachovat víru v sebe a v naše partnery. Musíme být naprosto rozhodní, zásadoví, musíme být otevření spolupráci se všemi, kteří si také váží rozhodnosti a zásad. Tak dosáhneme všech výsledků, které tak nutně potřebujeme pro Ukrajinu, pro Evropu a pro lidstvo,“ řekl. Poté poděkoval všem, kteří pomáhají Ukrajině, Pomáhají uchránit lidské životy Ukrajinců. A na konec přidal zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Ve svém druhém projevu se Zelenskyj obrátil na své spoluobčany a sdělil jim, že s britským premiérem Sunakem koordinoval postup na posledním letošním jednání skupiny G7. Zelenskyj také doufá, že Velká Británie sehraje vůdčí roli v budování mezinárodního trestního tribunálu, před který budou podstaveni ruští váleční zločinci. „Poděkoval jsem také panu premiérovi a celé Velké Británii za stálou podporu našeho státu. Diskutovali jsme o situaci na frontové linii a zimních vyhlídkách na bojišti,“ řekl Zelenskyj. Konstatoval, že situace na frontě zůstává složitá. Z Bachmutu se podle Zelenského stalo místo, na kterém už nelze žít. Je to další město, které Rusové proměnili v neobyvatelné ruiny.

„Děkuji všem našim hrdinům, všem vojákům a velitelům, kteří drží frontu na těchto směrech, odrážejí útoky a způsobují nepříteli značné ztráty v reakci na peklo, které vstoupilo na Ukrajinu pod ruskou vlajkou,“ zaznělo z úst Volodymyra Zelenského. „Každý den hrdinného odporu našich obranných sil a všech našich lidí přibližuje den, kdy celá Ukrajina konečně zažije vítězství, vítězství a mír. Skutečný, spolehlivý,“ řekl také ukrajinský prezident s tím, že Ukrajina připravila desetibodový mírový plán, z něhož může těžit celý svět. A přišlo druhé rozloučení „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…