Vy... No... ČT zastihla Zdenka Ondráčka, nedopadlo to dobře

08.12.2020 8:26

V úterním vysílání pořadu Reportéři ČT novináře Marka Wollnera se řešil možný konec komunistů u příštích sněmovních voleb. Zatímco mnozí považují za hlavní problém KSČM řídnutí jejich voličské základny a nechuť mladých stranu podporovat, mnoho lidí má za to, že straně podkopává nohy zejména spolupráce s ANO premiéra Andreje Babiše. „Smetanu slízává někdo jiný,“ souhlasí s tím i komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Své k tomu řekl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. A pak se ozval poslanec Zdeněk Ondráček. „Žumpa,“ padlo od něj na adresu ČT.

Vy... No... ČT zastihla Zdenka Ondráčka, nedopadlo to dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Ondráček a Lubomír Metnar

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí
Nepříliš příznivou situaci komunistů shrnul šéfredaktor pořadu Marek Wollner tím, že doplácejí na spolupráci s menšinovou vládou premiéra Andreje Babiše (ANO). „Za posledních třicet let nebyli komunisté nikdy blíže k moci a zároveň k odchodu ze scény,“ podotkl.

Voliče podle něj KSČM přetahuje nejvíce právě vládní ANO a straně také nepomáhá nezájem mladých voličů.

Bývalý hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který musel po letošních volbách odejít z čela svého kraje, kde komunisté vládli po dobu osmi let, míní, že komunistický debakl v Ústeckém kraji „kopíruje celostátní politiku“. Samotný předseda KSČM Vojtěch Filip označil letošní volby za „velké zklamání“ a označil je za situaci, kterou „nechtěl zažít“.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Podle průzkumu agentury Kantar pak příznivou budoucnost nevěští ani blížící se parlamentní volby, komunistické preference se totiž pohybují od srpna na úrovni 4,5 %, a straně tak hrozí, že skončí mimo Poslaneckou sněmovnu.

Tenčí se i členská základna KSČM a s ní i příspěvky, které klesly na 14 milionů. Stejně tak i příspěvky kvůli neúspěchům ve volbách.

Komunistický poslanec Jiří Dolejš pro pořad připustil, že partaj kvůli své minulosti na mladé působí „odpudivým způsobem“. „Když k nám přijdou a narazí na tu naši starší fasádu, tak se leknou a někteří zase odejdou,“ poznamenal.

Politolog a děkan FSS Masarykovy univerzity poznamenal, že komunisté dílem „fyzicky mizí“, jelikož umírají, a dílem „jdou k ANO Andreje Babiše“.

Bývalý předseda vlády Petr Pithart má za to, že komunisté šli volit Babiše, jelikož si mysleli, že „udělá pořádek“. Za „šokující“ považuje, že nejsilnější parlamentní strana není schopna schválit rozpočet bez „tichého souhlasu“ komunistů. „Došli nejdál. Teď mají vliv. Zrovna v těchto dnech,“ dodal.

Ozval se i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Premiérem je člověk, který byl nejen ještě v roce 1990 členem té strany, ale který dokonce spolupracoval s StB,“ upozornil.

Právě Rychetský se v roce 1990 ohradil proti návrhu tehdejšího pražského prokurátora Tomáše Sokola na rozpuštění či zákaz komunistické strany. „Neexistovala právní úprava, která by umožňovala rozpuštění či zákaz,“ myslí si Rychetský.

Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná pak má za to, že „smetanu slízává někdo jiný“. „Andrej Babiš, který ve svém ‚Čau lidi‘ sedne před kamery a prodá i to, co bylo přijato díky KSČM,“ říká.

Významnou osobností komunistů je i poslanec Zdeněk Ondráček. Reportérům ČT však vzkázal pouze to, že se s nimi nebude bavit. „S takovou žumpou, jakou je ČT, mluvím jen výjimečně,“ vzkázal redaktorům.

A závěrem Reportéři připomenuli, že spolupráci s komunisty již propagoval i expremiér Jiří Paroubek či tehdy ještě lidovec Miroslav Kalousek. „Je to cena, kterou jsem připraven podstoupit,“ zazněla Kalouskova slova z roku 2007.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…