Vy mluvíte dost, utnul premiéra Moravec. Fiala se posmíval, že ODS má program a Babiš jen červené čepice

05.05.2019 14:16

Václav Moravec v nedělních Otázkách přivítal předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). Ale pozor, tentokrát premiér neseděl ve studiu sám. Proti němu tentokrát seděl předseda druhé nejsilnější parlamentní strany, šéf ODS Petr Fiala. Babiš tvrdě útočil na ministryni Janu Maláčovou (ČSSD), prý vůbec netuší, jak se vydělávají peníze. Fiala nešetřil vládu jako celek. A Moravec přikládal pod kotel...

Vy mluvíte dost, utnul premiéra Moravec. Fiala se posmíval, že ODS má program a Babiš jen červené čepice
Foto: Printscreen ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce. Premiér Babiš nabízí moderátorovi kšiltovku, ten odmítá

Babiš se hned na úvod pustil do svého koaličního partnera – do sociální demokracie, kvůli bankovní dani, kterou ČSSD již několik let prosazuje. Babiš šil především do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. „My máme koaličního partnera takového, jakého máme, tady paní ministryně nebyla v reálném životě, ona ani pořádně neví, na co máme ty banky. Ona netuší, jak se vydělávají peníze, jak se podniká. Paní ministryně čte asi (Thomase) Pikettyho, to je druhý Marx. Podívejte se, co se děje ve Francii,“ pálil ostrými Babiš do své ministryně.

Bankovní daň není v programovém prohlášení vlády, takže žádná bankovní daň se nezavede.

„To je typický způsob vládnutí pana Babiše, to je spousta řečí, ale za týden z toho nic není. Tady pobíhá pan premiér v červené čepici a slibuje, jak sepsal plán investic za 3,5 bilionů korun, ale nikdo ho neviděl. Já se chci bavit o faktech, ne o národních investicích, které nikdo nezná,“ pálil Fiala do Babiše.

Šéf hnutí ANO předal Fialovi svou červenou čepici s heslem „Silné Česko“. „Čepici jste ukradl Trumpovi, slogan jste ukradl nám. To je váš způsob vládnutí,“ nešetřil Fiala Babiše. Pak vytáhl program nazvaný „Silné Česko 2017“, kterým mával před premiérem a vyzýval diváky, ať si zapamatují, že ODS má program, zatímco premiér Babiš jen čepice.

Moderátor se snažil oba pány zastavit.

„Mohli bychom vést tu diskusi, když se domluvíme, že není důležité, co mají politici na hlavách, ale především, co mají v hlavách?“ žádal Moravec. „A můžeme se domluvit taky na tom, že konečně dostanu slovo,“ rozčiloval se Babiš. „Vy mluvíte dost,“ klidnil předsedu vlády Moravec.  

Když dostal Babiš skutečně slovo, spustil klasickou kanonádu. „ODS byla u vlády dvacet let. Oni s ničím nepřišli, nic nevymysleli, akorát to tu dovolili rozkrást za prvních deset let. My připravujeme ten investiční plán a těm bankám říkáme, nechte tady část zisku na školy, zdravotnická zařízení a podobně. Je to už zdroj na rok 2020,“ poznamenal Babiš s tím, že o tom bude s bankami jednat.

A Fiala se neudržel. „Já tady poslouchám jeden nápad za druhým, ale žádný neodpovídá realitě. A pane premiére, nelžete tady. ODS tady vládla 11 let. Vy tady vládnete 5,5 roku, tak se zpovídejte ze svého vládnutí. My tady slyšíme nějaký plán, ale pojďme se bavit o faktech, pojďme se bavit o tom, co vláda udělala. Já bych se vsadil, že z toho, co tady slyšíme, nebude za týden nic platit,“ smál se Fiala Babišovi.

Předseda vlády se ohradil, že jeho kabinet má konkrétní výsledky – shodil pod stůl kvóty na migranty, zvyšuje důchody, zvyšuje platy učitelům a kabinet má prý i další výsledky. Před kamerami ukázal tabulky resortu financí, podle čehož rostou investice. Moravec okamžitě oponoval, že nominálně investice rostou, ale vzhledem k celkové rostoucí ekonomice investice procentuálně nerostou. „To jsou ty vaše triky s grafy,“ obul se Moravec do Babiše. „Neříkejte věci, které jsou nění pravda,“ zlobil se premiér.

Vláda prý připravuje národní investiční plán, ale protože se na něm stále pracuje, nedá ho z ruky. „A slíbíte veřejně, že ho veřejnost uvidí alespoň do konce roku?“ otázal se Moravec Babiše. „Ano,“ odpověděl krátce předseda vlády.

A Fiala se do šéfa kabinetu pustil znovu. 

„Roste stát, zesiluje byrokracie, máte problémy s rozpočtem, byrokracie se zvyšuje závratně. Vy neplníte věci, které jste slíbil občanům, vy jste nezjednodušil daně, takže jak mám věřit nějakému investičnímu plánu, který nikdo ani neviděl. Vyrovnané rozpočty jste sliboval několikrát, nedodržel jste to a dneska máte problém dokonce udržet svůj schodek,“ kritizoval Fiala Babiše.

Šéf hnutí ANO si to však nenechal líbit. „Tak se podívejte, jak to bylo v roce 2013, když jste vládli vy. Vy jste vzali lidem peníze, vy jste jim dali 40 korun důchodu,“ rozčiloval se premiér. „ODS byla ve vládách, kde nasekali dluhy za 670 miliard a když jsem byl ministrem financí já, tak jsme snížili dluh,“ přisadil si ještě. Vláda podle něj pumpuje peníze do policie, do důchodů, do učitelů a tak podobně. „A ti důchodci potřebujou jíst,“ rozčiloval se premiér.

Poté se znovu pustil do ČSSD. „My se dohadujeme se sociální demokracií o rozpočtu, ale oni nevědí, co je to šetřit, oni nemají tu DNA. Já jí mám, protože jsem pracoval pro sebe,“ mračil se premiér.

„Tady někdo od rána do večera stále něco straší, ale my nebudeme tady škrtat, my nebudeme brát lidem důchody a platy, jak to dělali tady ti před námi,“ ukazoval Babiš na Fialu.

Ani Fiala se však nenechal zastavit. Vyčetl Babišovi, že neustále vytahuje nějaké chimérické plány, které odmítá ukázat veřejnosti, ale nevěnuje pozornost faktům.

„Já se s panem premiérem nebudu bavit o minulosti, já se chci s ním bavit o době, co vedu ODS a on je ve vládě. Kdyby se chtěl bavit o době, které on říká Palermo, tak si pojďme říct, co dělal on, jak on v té době zbohatl, zatímco já jsem tady pracoval pro české školství,“ připomněl předseda ODS Babišovi dobu, kdy se z něj stal druhý nejbohatší občan této země.

„My jsme snížili daně o sto miliard, tak proč neříkáte pravdu,“ pálil na oplátku Babiš do Fialy. „Vy jste udělali největší podvod na lidi – superhrubou mzdu, ale vám to nevyšlo,“ pokračoval. Českým podnikatelům doporučil, aby zisky svých firem danili tady a ne v nějakých daňových rájích, jako jsou podle Babiše Kypr nebo Lucembursko.

„Oni tady ničili hospodářství,“ mračil se Babiš na Fialu. „A vy jste na tom bohatl,“ vrátil mu ránu Fiala.

Moravec chtěl vědět, kdy vláda zruší superhrubou mzdu. A Babiš to opět vzal ze široka. „Pojďme si znovu říct, co to byla superhrubá mzda, co to bylo za podvod, lidé to nevědí,“ začal odpovídat Babiš. „Pane premiére, občané jsou velmi inteligentní, oni vědí, co je superhrubá mzda, ptám se vás znovu, kdy?“ nedal se odbýt moderátor. A dozvěděl se, že by k tomu mohlo dojít v roce 2021.

Fiala okamžitě prohlásil, že Babišovi nevěří, protože takových slibů už jsme slyšeli spoustu a nenaplnily se. Babišovi znovu připomněl jeho červenou čepici. „Vy tady máte červenou čepici, kterou jste ukradl Trumpovi a nám.“ – „Ale já jsem ji neukradl, já jsem ji koupil,“ ohradil se Babiš.

Moravec se poté pokusil otočit list. Poukázal na to, že Babiš vyměnil za relativně krátkou dobu vládnutí velké množství ministrů. „Tak já doufám, že vy máte radost, vy jste neměl (Dana) Ťoka rád,“ ozval se předseda vlády.

V minulosti se prý s Ťokem neshodl v pohledu na fungování ŘSD. Kdyby bylo na Babišovi, prý by dnes již bývalého ředitele ŘSD Jana Kroupu vyhodil dávno. „Když byla ta kalamita, tak já bych tam jel, já bych to řešil, já bych volal krajskému řediteli ŘSD na Vysočině, já bych volal premiérovi, aby mi pomohl. Ale oni to nedělali, já jsem je ještě musel pobízet, aby se k tomu vyjádřili,“ zlobil se Babiš.

A Fiala na premiéra znovu zaútočil. „Vy jste řekl, že národ řídí nemehla a vy jste vyměnil pět ministrů. A vy teď dálnice nestavíte a vy přiznáváte, že se ti ministři neosvědčili, to je vaše personální politika,“ pálil šéf ODS do předsedy vlády.

Babiš se bránil, že ministři nerostou na stromech a je těžké najít kvalitní lidi. „U nás to není jako u ostatních stran. U nás ty ministry vybírám já,“ pravil Babiš. „Takže přiznáváte, že změny ve vládě jsou důsledkem vaší ne zcela šťastné personální politiky?“ zeptal se Moravec předsedy vlády. Babiš se rozesmál. Poté znovu zopakoval, že kvalitní lidé se hledají těžko. „A když zjistím, že to nefunguje zcela ideálně, tak za nimi tvrdošíjně nestojím, já je odvolám,“ zdůraznil Babiš.

„Ale důsledkem toho je, že na těch ministerstvech chybí kontinuita,“ vyčetl Fiala Babišovi.

Druhou hodinu Otázek, kde hosty zůstali premiér Babiš a předseda ODS Petr Fiala, začal Moravec tím, že připomněl slova prezidenta Miloše Zemana, která pronesl v Číně. „Vzteklý červený kousek Evropy, tak Miloš Zeman v diskusi s čínskými soudruhy nazývá zemi, v níž byl zvolen prezidentem,“ divil se moderátor.

„Pane premiére, jak se vám poslouchají slova prezidenta, který o své zemi mluvil jako o vzteklém červeném kousku,“ tázal se Moravec. „Tak já doufám, že pan prezident nemluvil o naší zemi, ale o NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost). ... To jeho vyjádření nebylo dobré,“ připustil Babiš. Jedním dechem dodal, že kybernetická bezpečnost České republiky je pro něj jako pro předsedu vlády na prvním místě. „Pokud Evropa řeší různé ptákoviny, jako jestli smíme nosit zbraň, tak by měla věnovat pozornost i kybernetické bezpečnosti,“ podotkl předseda vlády.

Fiala si posteskl, že to, co dělá prezident Zeman, České republice neprospívá. „Byla by namístě zdrženlivost pana prezidenta. Pokud má nějaké výhrady, má dost příležitostí, aby si to vyříkal s vládou. Tohle veřejné zpochybňování jenom škodí zájmům České republiky,“ zlobil se předseda ODS.

„Ale je fakt, že pan (Dušan) Navrátil (šéf NÚKIB) nás postavil před hotovou věc a nepředložil žádné důkazy,“ ozval se Babiš. „On naštval řadu ministrů, protože on přišel na vládu a nepředložil žádné důkazy,“ zlobil se Babiš. Dodal však, že odvolávání pana Navrátila není na pořadu dne.

Moravec se také Babiše zeptal, zda by některé ministry neměla vyměnit i ČSSD. „Já se omlouvám, ale to je věc sociální demokracie, my máme koaliční smlouvu, já do toho mluvit ani nemůžu,“ řekl Babiš. Proto se nehodlá vyjadřovat ani k tomu, zda si zaslouží vyhodit ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). „Pokud mi to pan Hamáček navrhne, tak já ho odvolám,“ konstatoval pouze Babiš. „Tato vláda za sebou ještě nemá ani rok. Až to bude rok, tak já práci ministrů ohodnotím,“ přislíbil ještě. „Ale já to tady nechci ovlivňovat,“ bránil se Babiš ze všech sil.

Moravce tím rozesmál. „Premiér, který nechce ovlivňovat svou vládu,“ bavil se Moravec před kamerami. „Ale kdybychom měli většinový systém, tak by to bylo jiné, ale většinový systém tady nemáme. Mohli jsme vládnout s ODS a oni nechtěli,“ ohrazoval se premiér. Fiala mu okamžitě připomněl, že si svou koalici sám vybral a musí si za to nést zodpovědnost.

Moderátor poté znovu přehodil ještě jednou výhybku, a to ke změně na Ministerstvu spravedlnosti. Fiala konstatoval, že došlo k výměně ministra spravedlnosti, která nebyla dostatečně vysvětlená. „Lidé proti tomu protestují v ulicích a já se jim nedivím,“ pravil šéf ODS.

Moravec mu okamžitě připomněl, že o redukci soustavy státního zastupitelství uvažovala i ODS, když ještě vládla, a teď za totéž kritizuje ministryni Benešovou. „Dává to smysl?“ ptal se Moravec Fialy. „Jednání paní Benešové smysl nedává, moje jednání smysl dává,“ odpovídal předseda s tím, že debata o změně struktury státního zastupitelství je legitimní, ale není to v pořádku v době, kdy je premiér této země obviněnou osobou.

Když dostal slovo Babiš, ukázal prstem na expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Prosím vás, lidé jsou v ulicích, ale hlavně politici jsou v ulicích, dokonce i Sobotka byl v ulicích?“ podivoval se Babiš.  Fialovi vyčetl, že nemá žádný program a pořád jen křičí Čapí hnízdo. Opozice má podle Babiše jediný program, a to anti-Babiš.

„Pane premiére, nevyprávějte tady lidem ty nesmysly. Já si myslím, že si z dnešní debaty občané zapamatují, že ODS má program, zatímco Babiš, to je červená čepice,“ ohradil se předseda ODS.

Premiér poukázal na to, že o změně struktury státního zastupitelství hovořil rovněž dnešní předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, když byl ministrem spravedlnosti za ODS. „Ministr Pospíšil, v té době ministr za ODS, on se pořád živí jen politikou, to je takový známý parazit,“ nebral si premiér servítky vůči šéfovi TOP 09 Pospíšilovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…