Výběrové řízení na nový superb primátora Děčína bylo jen administrativní chybou. Koupili ho bez tendru. Starý se chystají dražit

03.01.2019 15:31

Informace o výběrovém řízení na dodavatele nového superbu pro primátora Děčína se ukázaly jako chybné. Radnice totiž nový vůz koupila přímo a bez tendru, což zákon umožňuje. Informace o veřejné soutěži dostupné v on-line registrech byly pouze administrativní chybou.

Výběrové řízení na nový superb primátora Děčína bylo jen administrativní chybou. Koupili ho bez tendru. Starý se chystají dražit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

ParlamentníListy.cz minulý měsíc uveřejnily text o velmi rychlém (jen 24 hodin trvajícím) výběrovém řízení na nový služební vůz pro primátora města Děčína typu Škoda Superb. Město za něj dodavateli, místnímu dealerovi vozů značky Volkswagen, firmě Auto Horejsek, zaplatilo milion korun.

Jenže jak se ukázalo, žádný tendr na dodání tohoto prémiového vozu neproběhl. Podle tamní radnice šlo pouze o administrativní chybu. Vůz totiž město koupilo přímo podle zadaných specifikací a v režimu výjimky z obecného postupu. Nezvykle krátké výběrové řízení však původně bylo ve veřejně dostupných registrech na internetu dohledatelné.

„Šlo o administrativní chybu v informačním systému, který používáme pro transparentní zadávání veřejných zakázek,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Romana Silvarová, vedoucí oddělení kanceláře primátora města Děčína. „Nákup vozidla schválila rada města jako přímý nákup podle jeho přesné specifikace,“ dodala.

Usnesení rady města týkající se nákupu superbu skutečně lze nalézt v usnesení Rady města Děčín ze dne 20. listopadu. Rada schválila pro nákup vozu (jeho cena činila bez DPH 827 702 tisíc Kč) výjimku z obecného postupu k pořizování služeb, materiálu a majetku města.  

„Nákup vozidla schválila rada města jako přímý nákup podle jeho přesné specifikace. Usnesení RM bylo řádně zveřejněno na úřední desce magistrátu. Do tohoto systému zadáváme i přímé nákupy schválené RM nad rámec všech zákonných povinností, tak aby vše bylo veřejně dohledatelné (zde vznikla chyba ve způsobu uveřejnění). Vozidlo bylo včera dodáno a jde o obnovu vozového parku s tím, že starší současný superb, sedm let starý, se připraví k prodeji ve veřejné aukci,“ dodala k věci Silvarová.

Primátorem Děčína je od 5. listopadu loňského roku Jaroslav Hrouda z hnutí ANO. Nový vůz typu Škoda Superb byl u dealera objednán dva týdny poté, a to v provedení „černá magic s perleťovým efektem“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…