Výbuchy na Krymu? Ukrajina se potají přihlásila. Na poloostrově je prý policejní stát

18.08.2022 8:49

Ukrajina už se přihlásila k některým útokům, k nimž v poslední době došlo na krymském poloostrově. Útoky naznačují, že Rusko má problém. Ohrožena je Černomořská flotila, ale také psychika obyčejných Rusů. CNN rozepsala důsledky úspěšných ukrajinských útoků na Krymu, který od roku 2014 ovládá ruská armáda, která tu prý nastolila velmi ostrý režim.

Výbuchy na Krymu? Ukrajina se potají přihlásila. Na poloostrově je prý policejní stát
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská ponorka Volkov

CNN oznámila, že se Ukrajina přiznala, že stojí za třemi posledními výbuchy na poloostrově Krym, který v roce 2014 obsadili ruští vojáci a který Ruská federace vyhlašuje za své území.

„Podle interní zprávy ukrajinské vlády, kterou sdílel ukrajinský úředník, stojí Ukrajina za třemi výbuchy, které tento týden otřásly ruskými vojenskými zařízeními v anektované provincii Krym, včetně exploze na ruské letecké základně na západním pobřeží poloostrova, která zničila několik letadel. Úředník si přál zůstat v anonymitě, protože nebyl oprávněn sdílet informace s médii. Zpráva popisuje leteckou základnu Saky, kterou minulé úterý otřásly výbuchy, jako těžkou, ale jednorázovou ztrátu pro ruskou vojenskou infrastrukturu na poloostrově, přičemž následné útoky jsou důkazem systematické vojenské schopnosti Ukrajiny zaměřit se i na Krym,“ uvedla CNN.

Ruská strana tvrdí, že k explozím na letecké základně Saky došlo v důsledku nehody a ukrajinská oficiální místa dosud k útoku mlčela. Jen občas došlo na ne právě přátelské poznámky, že na základně asi někdo kouřil tam, kde neměl.

Pozdější výbuchy u Majskoje na severu poloostrova připsali Rusové sabotáži, ale neuvedli podrobnosti. 12 kilometrů od Majskoje navíc začala hořet rozvodna elektrické sítě a CNN upozorňuje, že skutečná příčina tohoto požáru zůstává nejasná. Podle CNN se však zdá, že narůstá partyzánská aktivita Ukrajinců na území momentálně okupovaných ruskou armádou. „Melitopol je již několik měsíců centrem podzemního odporu proti ruské okupaci," uvedla americká zpravodajská stanice.

Analytici se shodují, že údery na Krymu jsou ranou nejen pro ruskou vojenskou infrastrukturu, ale také úderem na psychiku Rusů, kteří se dosud na Krymu cítili bezpečně. Poloostrov je přitom pro Rusko strategickým územím, protože zde sídlí Černomořská flotila a CNN upozornila, že úder na leteckou základnu Saky omezil schopnost Ruska chránit své lodě ze vzduchu.

„Lidskoprávní pozorovatelé popisují, že se Krym od anexe změnil v policejní stát, kde místní úřady a ruské bezpečnostní služby pronásledují a zatýkají ty, kteří jsou považováni za loajální vůči Ukrajině, včetně příslušníků krymskotatarské komunity. Zpráva amerického ministerstva zahraničí z roku 2020 popisuje, že na Krymu dochází k ‚nezákonnému nebo svévolnému zabíjení, včetně mimosoudních poprav prováděných Ruskem‘ nebo ‚orgány‘ pod jeho vedením, k nuceným zmizením prováděným Ruskem nebo ‚orgány‘ pod jeho vedením, ‚k mučení a krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení nebo trestání‘,“ uvedla CNN.

V souvislosti s válkou se sluší dodat, že ceny zemního plynu jsou v Evropě sedmkrát vyšší než v USA.

„To je však jen malá útěcha pro Američany, kteří se potýkají s vysokými cenami v obchodech s potravinami, oblečením a v restauracích,“ uvedla CNN.

Spojené státy zvýšily vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy ve snaze zmírnit dopad ztráty ruského plynu.

„Každou volnou molekulu, kterou najdeme, posíláme do eurozóny," uvedl Robert Yawger, viceprezident pro energetické futures ve společnosti Mizuho Securities.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…