Vyčůraný Hilšer shrábne miliony navíc. Použiju je na politickou činnost, brání se

19.10.2018 8:46

Nově zvolený senátor Marek Hilšer vstupuje do Senátu jako nezávislý. Totéž učinili např. Jiří Drahoš nebo Pavel Fischer. Hilšera však od druhých dvou jmenovaných pánů cosi odlišuje. Zařídil si to tak, že po svém zvolení dostane od státu až 5,4 milionu korun, zatímco pánové Fischer a Drahoš nedostanou nic. ODS kvůli tomu nenechává na Hilšerovi nit suchou.

Vyčůraný Hilšer shrábne miliony navíc. Použiju je na politickou činnost, brání se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Marek Hilšer

V Senátu v těchto dnech zuří bitva o to, který klub bude nejsilnější a podle tradice bude moct nominovat předsedu horní parlamentní komory. O první místo mezi kluby se v tuto chvíli přetahují ODS a STAN, přičemž Starostové a nezávislí jsou na tom momentálně lépe, protože do jejich klubu vstoupili také dva nezávislí senátoři. Jiří Drahoš a Marek Hilšer.

ODS právě na Hilšera vytáhla slovní zbraň silného kalibru. Senátor ODS Tomáš Jirsa označil Hilšera za „vyčůraného“. Lékař a pedagog sice do Senátu kandidoval jako nezávislý, ale neváhal si k tomu založit hnutí nazvané „Marek Hilšer do Senátu“. Podle zákona teď jeho hnutí po zvolení dostane státní příspěvek ve výši 5,4 milionů korun za šestileté působení Hilšera v Senátu.

Naproti tomu nezávisí kandidáti jako Pavel Fischer nebo Jiří Drahoš tento příspěvek nedostanou, protože nevyužili zákonné možnosti a hnutí na svou podporu si nezaložili. Právě kvůli tomu se teď Tomáš Jirsa na Hilšera zlobí.

„Považuji to za obcházení ducha zákona a vyčůrané tunelování státního rozpočtu,“ pustil se do novopečeného senátora veřejně Tomáš Jirsa z ODS. Jeho slova přinesl server Blesk.cz.

Lékař a pedagog ale našel i své zastánce. Právník a senátor Václav Láska zdůraznil, že Hilšer tímto svým krokem v žádném případě neporušil zákon. Pokud jde o mravní hledisko celé kauzy, Láska zdůraznil, že bude záležet na tom, k čemu Hilšer peníze využije. Pokud pomůže lidem, kteří ho do křesla senátora dostali – svým voličům, bude vše v pořádku. Sám Hilšer prohlásil, že státní příspěvek využije na podporu své politické činnosti.  

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…