Vyjednavač separatistů z východu Ukrajiny promluvil pro český server. Jenže chvíli poté už bylo vše jinak

10.06.2015 16:07

Vyjednavač Luhanské lidové republiky Vladislav Dějněg poskytl rozhovor serveru Aktuálně.cz. Vzbouřenci z Doněcké a Luhanské lidové republiky chtějí jednat s ukrajinskou vládou o uznání územní celistvosti. Kyjevu poslali návrhy na ústavní dodatky obsahující některé kontroverzní body. Optimismus se ale mírní.

Vyjednavač separatistů z východu Ukrajiny promluvil pro český server. Jenže chvíli poté už bylo vše jinak
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Podle Dějněga návrhy označující povstalecké zóny za nedílnou součást Ukrajiny neznamenají upuštění od požadavku nezávislosti, ale jde jen o komplex opatření, který vychází z druhé minské dohody podepsané 12. února 2015. „Tyto změny jsou v souladu s dohodou a odpovídají zvláštnímu statusu našich regionů, který dohoda garantuje,“ řekl vyjednávač v rozhovoru.

Zároveň řekl, že právo rozhodovat nebo něco navrhovat ohledně Krymu separatistům rozhodně nenáleží. „Pouze doplňujeme administrativní dělení Ukrajiny, které je vymezeno současným zněním ukrajinské ústavy, o jednotlivé obvody Doněcké a Luhanské oblasti,“ řekl Dějněgo jako proti argument k tomu, že by neuznané republiky formálně odmítaly ruskou anexi Krymu.

„Vystupujeme jako zástupci našich regionů, Doněcka a Luhanska,“ uvedl Aktualně.cz Dějněgo, podle něhož o tom, jestli Krym bude nebo nebude někam připojen může jednat Krym nebo Ukrajina. „V žádném případě to nemohou dělat nezúčastnění pozorovatelé,“ vyjádřil svůj názor.

Podle nejnovějších informací už dnes ale zmocněnci povstalců Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo ve společném prohlášení zmínky o Krymu z návrhu ústavních změn odvolali. „Lidové republiky rozhodně považují Krym za součást Ruska. Nejen to: naše republiky by v ideálním případě také chtěly být součástí Ruské federace," stojí v nejnovějším prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…