Výprask knížecího oblíbence Hudečka: Prý se angažoval Kalousek

09.12.2013 8:24

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) i navzdory přímé podpoře předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga na sněmu strany pohořel a nezískal žádný významný post. Podle Lidových novin může za jeho neúspěchem stát nejen zavřený tunel Blanka, průšvih s dostavbou metra a neschopnost vybudovat si v partaji síť podporovatelů, ale i obava Miroslava Kalouska z příliš silné Prahy.

Výprask knížecího oblíbence Hudečka: Prý se angažoval Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra a Tomáš Hudeček

"Byla to evidentně domluva, jakási stranická politika. Neodpovídá to však názoru členů TOP 09," reagoval na svou prohru pro LN pražský primátor Tomáš Hudeček.

Podle deníku zapomněl Hudeček budovat vztahy v rámci strany. Mezi kolegy přitom prý není příliš oblíben. "Hudeček za sebou nemá potřebný vnitrostranický tábor a nikoho na špinavou práci, kdo by objížděl regiony a vyjednával pro něj podporu," píší LN. Primátor zkrátka nemá čas na utužování zastupitelského kolektivu.

A tak mu na sněmu nepomohla ani veřejná podpora šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, který Hudečka na post místopředsedy delegátům doporučoval. Zásadní ale podle LN bylo, že při nedělní volbě neměl pražský primátor na své straně "skutečného hybatele topky" Miroslava Kalouska.

Kalousek se bojí silné Prahy

Vzhledem k tomu, že neostrouhal pouze Hudeček, ale podobně dopadla celá pražská organizace, může prý v celé věci hrát strach Kalouska z toho, aby si silná Praha nevybudovala ještě pevnější postavení.

"Pražská TOP 09 je přitom nejvýkonnější stranickou mašinou na získávání hlasů ve volbách. Podle zdrojů LN blízkých vedení strany je jedním z důvodů oslabení pražské organizace Kalouskova obava, že by si voličsky silná Praha ve vedení strany příliš vyskakovala," spekuluje deník.

Také Schwarzenberg si vysvětluje Hudečkův neúspěch po svém. Kromě kauzy Opencard a dění kolem tunelu Blanka je prý jeho příčinou to, "že mladému muži, který je na vysoké funkci, všichni závidí". Šéf TOP 09 to uvedl v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…