Vyšetřování korupce u Klausovy amnestie: Slavný právník napsal, co zjistil při výslechu

01.08.2013 14:37

Protikorupční kriminálka začala vyšetřovat pozadí vzniku novoroční amnestie Václava Klause. Prozradil to prezidentův bývalý právní poradce Pavel Hasenkopf, který na svém Facebooku napsal, že jej v červenci detektivové předvolali k podání vysvětlení kvůli amnestii. Hasenkopf věří, že se při vyšetřování ukáže, že všechny řeči o koupené spravedlnosti byly nesmysly.

Vyšetřování korupce u Klausovy amnestie: Slavný právník napsal, co zjistil při výslechu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

Právník Pavel Hasenkopf vstoupil ve známost především v souvislosti s novoroční amnestií prezidenta Václava Klause. Působil jako jeho externí právní poradce a jako takový byl obviněn kancléřem nového prezidenta Vratislavem Mynářem, že byl spolutvůrcem amnestijního rozhodnutí.

Obvinění se týkala zejména kontroverzního bodu II, který zastavoval trestní řízení, táhnoucí se více než osm let. Díky tomu bylo zastaveno trestní stíhání několika velkých kauz hospodářské kriminality a okamžitě se objevily spekulace, že si tímto od prezidenta či jeho poradců někdo „koupil spravedlnost“. Hasenkopf se nedal a autorství amnestie přiřkl Zdeňku Koudelkovi, právníkovi z Nejvyššího státního zastupitelství, který měl blízko k prezidentu Klausovi. Přesto s ním prezident Zeman okamžitě ukončil pracovní poměr.

V posledních dnech se mu prý začaly množit dotazy novinářů, vyptávajících se, zda byl v souvislosti s případnou korupcí při vzniku amnestie vyšetřován policií. Na veškeré dotazy odpověděl najednou na svém Facebooku: „Během července jsem byl předvolán k podání vysvětlení na Útvar pro
odhalování korupce a finanční kriminality; vyrozuměl jsem, že existuje podezření, že rozhodnutí prezidenta republiky o amnestii, konkrétně jeho aboliční část, mohlo plně či částečně být výsledkem korupčního jednání,“ napsal.

Na policisty se prý nezlobí, neboť je jejich povinností věc vyšetřit. Navíc má radost, že vyšetřování konečně vyvrátí veškerá podezření tohoto druhu a možná vnese jasno i do otázky autorství amnestie, ve které se Hasenkopf výrazně angažuje. Prohlašuje totiž, že prezidentu Klausovi sice sepsal návrh amnestijního rozhodnutí, ten však nakonec nebyl použit a prezident zvolil úplně jiný koncept, se kterým on prý nemá nic společného.

Pokud by prý bylo zjištěno, že se při tvorbě amnestie objevila nějaká korupce, bylo by to prý pro Hasenkopfa výrazné zklamání ve vztahu k lidem, se kterými deset let spolupracoval a neviděl důvod o nich pochybovat. I z toho důvodu považuje za nešťastné všechny reakce, které vyšetřování amnestie odmítají nebo zlehčují. Takto se prý nikdy nebude moct ukázat pravda.   

Co přesně napsal Pavel Hasenkopf na Facebooku:

Začínají se mi v e-mailu množit dotazy novinářů, zda jsem byl také vyšetřován policií v souvislosti s amnestií, popř. co jsem řekl či neřekl a jestli tuším, koho ještě vyslýchali či nevyslýchali. Asi by nemělo smysl odpovídat každému zvlášť, takže tady je mé vyjádření, s tím, že je to přesně tolik, kolik k tomu chci v této chvíli sdělit:

Během července jsem byl předvolán k podání vysvětlení na Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality; vyrozuměl jsem, že existuje podezření, že rozhodnutí prezidenta republiky č. 1/2013 Sb., o amnestii, konkrétně jeho aboliční část (čl. II), mohlo plně či částečně být výsledkem korupčního jednání, tj. že za přijetí takového rozhodnutí byl nabídnut (finanční či jiný) úplatek buď přímo prezidentu republiky nebo někomu z jeho okolí, kdo by případně byl způsobilý prezidenta republiky ovlivnit tak, aby takové rozhodnutí učinil. Pokud policie obdržela trestní oznámení v tomto duchu, je její povinností věc vyšetřit.

Vyšetřování může v zásadě podezření potvrdit nebo vyvrátit. Jako bývalý právní poradce prezidenta Václava Klause vyšetřování vítám, protože je to
jediný způsob, jak „úředně“ vyvrátit všechna podezření tohoto druhu. Pokud by se tato podezření naopak potvrdila, pro mne osobně by to znamenalo
hluboké osobní zklamání, pokud se týče lidí, se kterými jsem deset let spolupracoval a o jejichž bezúhonosti jsem neměl důvod pochybovat.

Takového zklamání bych se pochopitelně raději nedočkal. Mým výhradně osobním zájmem nadto je zcela vyvrátit podezření, že jsem duchovním původcem, tvůrcem amnestie v té podobě, v jaké byla přijata, a toho mohu dosáhnout jedině tak, že vyjde najevo, kdo skutečně původcem amnestie je. K tomu policejní vyšetřování může výrazně přispět. 

Konečně, považuji za velmi nešťastné a kontraproduktivní všechny reakce, které vyšetřování zlehčují, protože v očích veřejnosti se fakticky rovnají přiznání viny. "Nehledat! Dohledat! Hlavně tady nepátrat!" - to opravdu nepovažuji za dobrý nápad pro tuto chvíli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…