Vyšetřování smrti afghánského vojáka má jít až na nejvyšší místa. Obávat se prý má i náčelník Opata

08.08.2019 22:46

Vojenská policie kvůli násilnému incidentu v Afghánistánu před třemi týdny zasahovala na generálním štábu Armády ČR v Praze a mezi vojáky prostějovské 601. skupiny speciálních sil, přičemž vyslechla šest účastníků vojenské mise, při které zemřel po zákeřném útoku afghánského vojáka český psovod Tomáš Procházka. Ani jednoho z přímých účastníků mise ale vyšetřovatelé nestíhají. Detektivové zatím obvinili čtyři vysoké důstojníky, spadající pod generální štáb Armády ČR, kteří v misi nesloužili, ale měli mít přístup k informacím o vyšetřování a neoznámili závažná zjištění o cizím zavinění týkajícím se úmrtí afgánského vojáka Vahidulláha Chána, jenž měl útok na české vojáky zosnovat, orgánům činným v trestním řízení. V armádních kruzích se silně spekuluje o tom, zda se vyšetřování nedotkne i náčelníka generálního štábu Aleše Opaty. O situaci v armádě informoval Ekonomický deník.

Vyšetřování smrti afghánského vojáka má jít až na nejvyšší místa. Obávat se prý má i náčelník Opata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí
Vojenská policie před třemi týdny na generálním štábu AČR v Praze a mezi vojáky prostějovské 601. skupiny speciálních sil zasahovala kvůli loňskému úmrtí afghánského vojáka. Pro některé z nich si detektivové přišli do kasáren. Další pak policisté zadrželi a předvedli „k podání vysvětlení“ mimo vojenské objekty mezi civilisty. Podle informací Ekonomického deníku Vojenská policie takto zadržela šest armádních specialistů. Mezi nimi i velícího důstojníka z afghánské mise, při které měl zemřít po útoku afgánského vojáka Vahidulláha Chána český psovod Tomáš Procházka. Jeho kolegu pak Chán těžce postřelil.

Po šťáře na generálním štábu před třemi týdny detektivové obvinili čtyři vysoké důstojníky, v čele s šéfem Ředitelství speciálních sil Pavlem Kolářem. Ten měl dokonce na Vojenské policii strávit noc.

Vyjma generála Koláře mají být dle Ekonomického deníku obviněni dva zpravodajci speciálních sil a právník z ředitelství speciálních sil. Obvinění se měli seznámit se závěry vyšetřování smrti Vahidulláha Chána, a podle státního zástupce Michala Muravského neoznámili závažná zjištění o cizím zavinění týkající se jeho úmrtí orgánům činným v trestním řízení.

Zatím není jasné, co všechno má česká Vojenská policie pro vyšetřování úmrtí afghánského vojáka, vyjma pokusu o stěr DNA z výslechové místnosti v Afghánistánu a mundúrů vojáků, které měly být zajištěny rámci domovních prohlídek prostějovských specialistů, zajištěné.

Jisté podněty pro vyšetřování by však mohla poskytnout i diplomatická nóta z Afghánistánu, kterou tamní vedení diplomacie zaslalo před prázdninami do Černínského paláce. Součástí nóty mají být podle zdrojů z diplomacie například požadavky na zaslání protokolů z výslechu podezřelého Afghánce, které měly být pořízeny nedlouho po jeho zadržení, nebo požadavky na identitu českých vojáků. Vahidulláha Chána ovšem kromě Čechů vyslýchali také Afghánci a Američané. Chánova rodina přitom tvrdí, že syn pachatelem zákeřné střelby nebyl, a obrátila se kvůli tomu i na americká média.

„Můžeme potvrdit, že MZV obdrželo nótu z afghánské strany. Její obsah však nemůžeme komentovat, protože je v klasifikovaném režimu. Informace v tuto chvíli vyhodnocujeme a na nótu budeme reagovat. Nóta se týká událostí souvisejících se smrtí českých vojáků v Afghánistánu, dorazila začátkem června tohoto roku,“ podotkla k nótě pro ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová v polovině minulého měsíce.

Podle serveru iROZHLAS vzniká odpověď na nótu právě ve spolupráci s Ministerstvem obrany.

V armádních kruzích se mimo jiné také proslýchá, že se chtěl incident do Afghánistánu vydat vyšetřovat i český státní zástupce, ale armáda mu to údajně neměla umožnit.

Podle informací z armády se už delší dobu řeší, zda fatální zranění, kterým afghánský voják Vahidulláh Chán podlehl, neutrpěl při zásahu svých afghánských kolegů, kteří byli jeho činem značně pobouřeni. Chána měli rovněž po incidentu držet i Američané.

Vahidulláh Chán měl podle údajů, které jsou k dispozici, začít vloni 22. října střílet uvnitř základny Šindánd v afghánské provincii Herát zezadu na vůz s českými vojáky. Přestože bylo mezi zahraničními vojáky zvykem pohybovat se uvnitř základny bez prvků balistické ochrany, čeští specialisté byli plně vyzbrojeni. Psovod Tomáš Procházka, který se v reakci na zákeřnou střelbu otočil, dostal bohužel přímý zásah do hlavy. S několika průstřely pak z incidentu vyvázl vážně zraněný jeho kolega. Vyšetřovalo se mimo jiné, zda byl střelec jen jeden nebo dva, kvůli množství vystřílené munice. Po incidentu v Šindándu USA povolaly domů svoji 7. skupinu, jejíž členové se na vyšetřování střelce Vahidulláha Chána podílel stejně jako Češi a Afghánci.

List New York Times (NYT) v listopadu napsal o údajném vyšetřování českých a amerických vojáků, kteří se údajně podíleli na zabití afghánského vojáka podezřelého ze smrti českého psovoda.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odmítl, že by čeští vojáci měli na jeho smrti vinu. „Věřím českým vojákům a jejich profesionalitě, o které jsem se mnohokrát přesvědčil. A v tuto chvíli nemám důvod svůj postoj měnit,“ řekl serveru iROZHLAS.cz.

ČR má v Afghánistánu aktuálně 345 vojáků. V bojích v této zemi dosud zahynulo 14 českých vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…