Vysílací rada: TV Nova podněcovala nenávist k Romům

05.09.2012 14:23

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kritizuje televizi Nova za to, že na začátku roku účelově a předsudečně informovala o romské menšině ve zpravodajství v souvislosti s kriminalitou. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Vysílací rada: TV Nova podněcovala nenávist k Romům
Foto: nova.cz
Popisek: Logo televize Nova

"Pořad Televizní noviny prezentoval ve sledovaném období v souvislosti s romským etnikem prakticky výhradně negativní informace, převážně ze sféry kriminality, a na rozdíl od kriminality většinové populace zde pachatele identifikoval etnicitou," kritizuje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nejsledovanější celostátní televizi Novu.

Účelové protiromské informace

Provozovatel stanice, společnost CET 21, se tak podle rady dopustil porušení povinnosti nezařazovat do vysílání pořady, které mohou utvrzovat stereotypní předsudky týkající se etnických nebo rasových menšin. RRTV za to od Novy požaduje nápravu, ta se brání.

SLEDUJEME téma Romové

O tom, že tvůrci Televizních novin do relací opakovaně zařazovali "účelově vybírané a zpracované informace o příslušnících romského etnika", rozhodla v úterý RRTV na základě analýzy vysílání v období od 1. ledna do 20. února 2012.

"V případu informování o střelbě v Tanvaldu byli účastníci incidentu označeni jako 'mladíci' v reportáži (ze dne 1. ledna) z doby, kdy se předpokládalo, že jsou oběťmi. V okamžiku, kdy se začalo uvažovat o tom, že mohli být útočníky, identifikovala je televize verbálně jako 'Romy' (reportáže ze dne 2., 3., 4., 5., 11. a 13. ledna)," konstatovala RRTV.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…