Vyšla nová kniha o Martinu Schulzovi. Neuvěříte, co dělala jeho matka

11.05.2017 9:43

Včera proběhla tisková konference u příležitosti vydání životopisné knihy bývalého šéfa Evropského parlamentu a aktuálně předsedy SPD Martina Schulze. Zúčastnili se i dva ze čtyř Schulzových sourozenců, sestra Doris a bratr Walter.

Vyšla nová kniha o Martinu Schulzovi. Neuvěříte, co dělala jeho matka
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Jak připomíná deník Welt, kniha Martina Häuslera je už čtvrtá v pořadí, která se věnuje Martinu Schulzovi. Tentokrát se ovšem křtu zúčastnili i oba jeho sourozenci, kteří do stoosmdesátistránkové publikace přispěli mnoha svými postřehy a vzpomínkami, které se týkají bratrova dětství a mládí. Doris Harst i Walter Schulz se na rozdíl od Martina Schulze politice nevěnují, byť sestra Doris je členkou SPD a působí v radě města Würselen.

V knize Häusler zmiňuje nejenom Schulzovou dětství či jeho „fotbalovou kariéru“ v místním klubu SV Rhenania, ale samozřejmě také jeho úspěšnou politickou kariéru a problémy s alkoholem. Ještě v roce 1980 Schulz bojoval se závislostí na alkoholu, ale o sedm let později již byl zvolen starostou. Část knihy je rovněž věnována rodičům Schulze. Otec se účastnil druhé světové války a pobýval nějaký čas v zajetí.

Matka Schulze Klara byla po druhé světové válce jenou ze zakladatelek CDU. „Dokonce jí byla nabídnuta poslanecká funkce, ale vzhledem k péči o pět dětí vstup do nejvyšších pater politiky odmítla. Je paradoxní, že matka šéfa SPD byla spojena s konkurenční CDU, a stejně tak i  matka vůdkyně CDU Angely Merkelové zas působila v komunální politice za SPD,“ uvádí Die Welt.

Martin Schulz se narodil jako poslední z pěti dětí a podle své sestry Doris byl „totálně rozmazlený“. Na druhou stranu se projevoval od dětství jako rodilý vůdce. Jako kapitán fotbalového týmu SV Rhenania byl schopen i za stavu 3:0 pro soupeře motivovat své spoluhráče, aby bojovali dál. „Tato část jeho osobnosti je velmi pravděpodobně nejcennější část jeho osobnosti, která se uplatňovala a uplatňuje v rámci volební kampaně,“ cituje deník autora knihy.

„V podobné situaci se může Martin Schulz brzy ocitnout i na politickém poli. Po porážkách SPD ve volbách v Sársku a Šlesvicku-Holštýnsku hrozí Schulzovi třetí branka soupeře již tuto neděli, kdy se konají volby ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. V takovém případě by sociální demokraté potřebovali povzbuzení od svého ‚kapitána‘ více než kdy jindy,“ konstatuje německý deník s tím, že jeho sourozenci se k vážné situaci SPD příliš vyjadřovat nechtějí.

Ale o deset let starší bratr Walter, který žije v Kolíně nad Rýnem, přece jenom na tiskové konferenci prohlásí, že Martin Schulz se nakonec kancléřem stejně stane. „Miluji svého bratra pro to, jaký je,“ dodává sestra Doris, která chce stejně jako její bratr Walter  v místě svého bydliště se podílet na volební kampani. V případě, že však socialisté neuspějí ve zmíněných volbách v Severním Porýní-Vestfálsku, nebude patrně Schulzovi ani sourozenecká pomoc k ničemu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …