Výsledky obecních voleb ve Strakonicích jsou neplatné, rozhodl krajský soud

17.05.2019 15:20

Obecní volby ve Strakonicích jsou neplatné, rozhodl už podruhé krajský soud v Českých Budějovicích. Důvodem je narušení předvolební kampaně ze strany vítězné Strakonické Veřejnosti. Proti dnešnímu rozhodnutí může opět Strakonická Veřejnost podat ústavní stížnost, řekla ČTK předsedkyně senátu českobudějovického krajského soudu Tereza Kučerová. Strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) ale pro ČTK připustil, že ústavní stížnost možná znovu nepodají. Znamená to, že by se tak mohly konat nové volby.

Výsledky obecních voleb ve Strakonicích jsou neplatné, rozhodl krajský soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

„Přemýšlíme o tom. Ale máme obavy, že ať případné volby dopadnou jakkoliv, tak se zase někdo odvolá, zase někdo podá stížnost a zase to bude zdržovat. To zdržování je úmyslné a vede jen k tomu, aby město bylo paralyzované,“ řekl starosta ČTK. Dodal, že Strakonická Veřejnost se o dalším postupu poradí s právníky.

Stejný verdikt oznámil soud loni na podzim a tehdy Strakonická veřejnost ústavní stížnost podala. Ústavní soud (ÚS) pak věc krajskému soudu vrátil a uložil mu, ať lépe odůvodní míru, v jaké mohlo narušení politické soutěže ovlivnit výsledek voleb a rozdělení mandátů.

Kvůli neuznanému výsledku voleb ve Strakonicích od voleb nezasedlo zastupitelstvo. Město vede pouze rada se starostou a hospodaří s omezenými rozhodovacími možnostmi a pouze na základě rozpočtového provizoria.

Strakonická Veřejnost loni ve volbách získala 51,1 procenta hlasů. Stížnost na výsledek vzápětí podal kandidát do zastupitelstva za Změnu pro Strakonice Karel Janský. Poukazoval na to, že Strakonická Veřejnost byla v kampani zvýhodněna v radničním zpravodaji i na výlepových plochách.

Podle Kučerové už ÚS v dubnovém rozhodnutí potvrdil, že ve Strakonicích byla omezována politická soutěž. Ale ÚS poukazoval na to, že v původním verdiktu krajského soudu chybí odůvodnění o ovlivnění volebních výsledků, které vzniklo na základě narušení kampaně. „My jsme teď měli dokázat, že tyto konstatované a prokázané vady volebního procesu měly hrubý vliv na volební výsledek, což v odůvodnění konstatujeme,“ řekla Kučerová.

Českobudějovický krajský soud vyvěsil rozhodnutí o strakonických volbách na úřední desku dnes dopoledne. Odůvodnění usnesení má 55 stran a více než dvě stovky bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…