Vysoké úrokové sazby. Evropské banky vydělávají na úkor střadatelů

17.02.2023 15:41 | Kauza

Evropské banky profitují na vysokých úrokových sazbách, které nebyly předány střadatelům. Uvedly to největší evropské banky v čele s Commerzbank, Deutsche Bank AG nebo UniCredit SPA. Mnohé evropské banky jsou na tom nyní lépe než před finanční krizí v roce 2008. Konkurenční boj nyní banky nutí ke zvyšování sazeb, zejména u termínovaných vkladů.

Vysoké úrokové sazby. Evropské banky vydělávají na úkor střadatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zavřená a posprejovaná pobočka Sberbank

Evropské banky si ponechávají většinu výhod plynoucích z rostoucích úrokových sazeb, informovala společnost Bloomberg.

„Nedošlo k předání úrokových sazeb zákazníkům,“ uvádí finanční ředitelka Commerzbank Bettina Orlopp. Sazba beta vkladů zůstane pod 30 %, tedy pod úrovní, kterou Commerzbank předpokládá jako letošní průměr.

Prohlášení finanční ředitelky následovalo po podobných prohlášeních evropských bank, mezi nimiž se vyskytovala UniCredit SPA, Santender SA, Intesa Sanpaolo SpA nebo i největší německá banka Deutsche Bank AG, že zákazníkům je předáván pouze zlomek toho, co banky vydělávají na vkladech poté, co Evropská centrální banka v roce 2022 zvýšila úrokové sazby.

Evropská centrální banka tím docílila nárůstu čistého úrokového příjmu a celkového „hospodářského oživení“ bank. Banky jsou na tom v důsledku navýšení úrokových sazeb nejlépe od finanční krize roku 2008. Index bank a finančních služeb podle Bloomberg Europe 500 vzrostl od konce roku 2022 o 17 %.

Banky mají extrémně vysoké úrokové sazby a profitují na nenavýšení úrokové sazby vkladům střadatelům. Ponechávají si je na původní úrovni tak, aby maximalizovaly své zisky. Konkurenční boj teď ale banky nutí, aby úrokové sazby začaly u různých druhů vkladů, zejména termínovaných, zvyšovat. Reagují na tlak spotřebitelů, kteří si stěžují, že jsou jejich vklady úročeny stále nízkou sazbou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…