Vysoký zdroj z ČT poprvé promluvil na PL o jejím fungování: O řediteli Dvořákovi smíme mluvit snad jen na WC při čůrání

30.09.2018 7:29

ParlamentníListy.cz získaly pozoruhodné informace o fungování veřejnoprávního média prostřednictvím člověka, jehož identitu rozhodně nebudeme odhalovat. Dotyčný muž ovšem v této instituci působí přes deset let na vysokém postu. Více k němu říkat nebudeme. Důvody? Okamžitý vyhazov, který by v případě prozrazení jeho totožnosti hrozil.

Vysoký zdroj z ČT poprvé promluvil na PL o jejím fungování: O řediteli Dvořákovi smíme mluvit snad jen na WC při čůrání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák a spisovatel Pavel Kohout

Schůzku, kterou jsme v uplynulých hodinách absolvovali, přitom vyvolal náš článek o redaktoru ČRo Kroupovi. ParlamentníListy.cz upozornily na abnormální výši jeho platu a nízký počet materiálů, pod které byl podepsán. Muž z prostředí ČT nám k tomu otevřeně řekl, že tak vysoké platy na ČT opravdu nejsou.

Anketa

,,Za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení," řekl Miloš Zeman. Vadí vám to?

3%
97%
hlasovalo: 16954 lidí
„To určitě ne, znám smlouvy a znám platy lidí, kteří působí na jednotlivých stanicích. Mít přes 100 tisíc měsíčně je utopie. Nechci být zcela konkrétní, ale bavíme se tak zhruba o polovině u těch nejlepších," uvedl s tím, že ukázal na konkrétní jména redaktorů. Ty pro dnešek řešit nebudeme.

Naši redakci totiž mnohem více zaujalo další směřování vzájemné diskuse.

„ParlamentníListy.cz v ČT čtou, jsou tam čteny. Jenomže se to mnoho lidí bojí otevřeně říci. O to ale také nejde. Je potřeba zdůraznit, že v mnoha ohledech je fungování ČT velmi specifické. Týká se hodně zadávání zakázek," podotkl s tím, že podrobné informace by nám o konkrétních cyklech mělo podat tiskové oddělení.

„Ale to nevím, jestli se vám podaří. Pan generální ředitel Dvořák, jehož znám velice, velice dlouho, chce hlavně klid. Dvořák, o kterém se bavíme především na WC u vykonávání potřeby, se bojí. On se ale nebojí přímo politiků, bojí se o sebe. Nechce mít problémy, nechce, aby se v médiích poukazovalo například na jakékoli zásahy vedení do obsahu reportáží. O to víc mne zarazilo, že třeba Marek Wollner, a to vím zcela prokazatelně, chodí snad každý týden na kobereček k panu Dvořákovi. Schůzek se neúčastním, ale probíhají. A asi ne ve zcela pohodové náladě," uvedl dále.

Velmi atraktivní oblast, co se veřejnoprávní ČT týká, je potom její zpravodajská čtyřiadvacítka.

„Znám pana Šámala, šéfa zpravodajství, jako rovného člověka. Jestli má zájmy stran pana Kalouska, který ho tam prosazoval, tak to považuji za minulost. Jeho beru velmi pozitivně. Problém je dramaturgie a moderátoři, kteří si doslova zprivatizovali tuto stanice. Mladým redaktorům jsou schopni zcela předělat reportáž, změnit smysl, prostříhat, vyměnit respondenty. Stalo se to opakovaně. Ta fluktuace v této oblasti je až zarážející. My jim říkáme svazáci a vím, že problém lidí, jako třeba je pan Rosí, se řešil i na vedení, ale nakonec se nad tím mávnulo rukou."

Naše mnohahodinová debata na téma ČT přinesla i řadu dalších poznatků, ne všechny byly kritické. Česká televize podle našeho zdroje působí věrohodně a práci, kterou odvádí stran filmové tvorby a dokumentů, je "úchvatná". Problém však nastává v okamžiku, kdy si „někteří redaktoři, editoři, dramaturgové a kreativní producenti myslí, že jim ČT patří", uzavřel část svého svědectví zdroj.

V jeho svědectvích budeme i nadále pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…