Vyšší DPH přijde až v lednu. Obchodníci ale zdražili už teď

10.12.2011 20:46

Ceny některých mléčných výrobků, cukrovinek a mražených polotovarů se zvedly už v listopadu. O deset procent. Jedná se o marketingový tah, aby zákazníci v lednu nepocítili výrazné skokové zdražení způsobené zvýšením DPH.

Vyšší DPH přijde až v lednu. Obchodníci ale zdražili už teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Obchodní řetězce využily předvánoční nákupní horečky a ceny některých potravin zvedají ještě před lednem, kdy se plánuje zvýšit sazba daně z přidané hodnoty o čtyři procenta. To aby nový rok nebyl cenově příliš drastický. Ke čtyřprocentnímu zdražení potravin se totiž zdraží i voda, energie a doprava, takže lze ve finále očekávat potravinové zdražení až o deset procent.

Psali jsme:
Kalousku, těš se. Češi vzali polské maso a benzín útokem

"DPH ještě není zvýšeno a ceny potravin už jsou v pohybu. Je to marketingová taktika, která pochází z Německa, kde byla úspěšně použita při přechodu z marky na euro," řekl serveru Týden.cz prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Podle zjištění Českého statistického úřadu zaznamenaly spotřebitelské ceny v meziročním srovnání rekordní růst o 2,5 procenta. Češi přitom letos výrazně omezili spotřebu. První, v čem se uskromnili, jsou právě nákupy potravin.

Čtěte:
Stát vybírá letos na DPH víc než loni, od firem méně
Ekonomka nevěří, že vyšší DPH pomůže rozpočtu. Zanedbatelně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…