Vystudovaný dějepisář Dominik Hašek jenom koukal. Tohle se o konci války neučil

11.05.2020 15:26

V rámci sporu o to, kdo osvobodil Prahu a jaká byla úloha maršála Koněva, jeden z novinářů připomenul i rozhodnutí bombardovat česká města, ze kterých se stahovali Němci. A Dominik Hašek si doplnil vzdělání, které mu zřejmě jako bývalému učiteli dějepisu chybělo.

Vystudovaný dějepisář Dominik Hašek jenom koukal. Tohle se o konci války neučil
Foto: Screen Facebook
Popisek: Dominik Hašek zpívá: Není nutno, aby bylo přímo veselo

Dá se říci, že 75. výročí konce druhé světové války poznamenalo tento víkend a od nejednoho politika i komentátora bylo možné slyšet, kdo měl skutečnou zásluhu na osvobození Prahy od jednotek Wehrmachtu a SS, zda to byly Pražané, Vlasovci či Sověti.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

Některá historická fakta připomínal i novinář Vojtěch Gibiš ze Seznamu. „9. května 1945 vstoupila sovětská vojska do osvobozené Prahy povstalci a Vlasovci. Je mír. Maršál Koněv přesto rozhoduje o bombardování českého území. Chce německé zajatce, kteří utíkají k Američanům. Bomby padají dopoledne na 66 místech Česka. 1300 mrtvých, z toho stovky Čechů. Na Mladou Boleslav za celou válku nespadla ani bomba. První mírový den tu sovětské bombardéry Pe-2 vysypaly 700 pum. Ulice byly plné prchajících Němců a slavících Čechů. Ti měli předměty vypadávající z letadel za letáky. U školy si hrál hlouček dětí, dnes mají za plotem pomníček,“ připomínal.

Této lekce z historie si všiml bývalý brankář Dominik Hašek. A styděl se. „Studoval jsem dějepis, ale teprve letos v roce 75. výročí konce války se celkem dobře dozvídám, jak to bylo s osvobozováním naší země a především Prahy v posledních dnech od 5.5., tedy Pražským povstáním.“

Doplňme, že Dominik Hašek na učitele studoval. Uvedl to v již téměř 7 let starém rozhovoru pro českolipský deník. „Vystudoval jsem na peďáku dějepis, dokonce jsem i učil, asi dva měsíce na střední škole v Pardubicích v rámci posledního 5. ročníku. Pak už jsem se věnoval hokeji a je nepravděpodobné, že bych se ještě k učení vrátil. Ale to neznamená, že k tomu nemám vztah,“ pravil s tím, že na prvním stupni ho bavila vlastivěda, na druhém stupni pak dějepis a zeměpis.

Ozval se argument, že se Hašek nemá za co stydět. „Myslím, že se nemusíte stydět...jsem na tom podobně...My se to v 70. a 80. letech učili v dějepise jinak, a po revoluci to také každý vykládal jinak...“ pravila Hana Jankeová a Hašek doplnil, že státnice složil v roce 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…