Vytočený Babiš nadával před novináři na Kalouska i ODS a zasadil úder Bakalovi

02.04.2014 14:27

Dotazy na jeho údajný střet zájmů se dnes opět nechal „vytočit“ ministr financí Andrej Babiš. Stalo se to na setkání s novináři, na kterém členové vlády seznamovali zástupce médií s výsledky dnešního zasedání kabinetu Bohuslava Sobotky. Z výroků Babiše vyplynulo, že mu nejvíce „v žaludku“ leží minulé činy exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a politiků ODS.

Vytočený Babiš nadával před novináři na Kalouska i ODS a zasadil úder Bakalovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Babiš na tiskové konferenci přiznal, že ve věci opětovného zavedení tzv. zelené nafty, o kterém dnes rozhodla vláda, je ve střetu zájmů. Proto se při hlasování o této věci zdržel.

Sám z obnovení zelené nafty není příliš nadšen, protože tam vidí možnost daňových úniků. Na otázku jednoho z novinářů, proč tedy v roce 2012 o daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce usiloval, uvedl, že tehdy byl v jiné pozici. Za zelenou naftu se bil, protože byl podnikatelem. „Teď jsem ministrem a jsem placen státem, i když plat odvádím nadaci,“ poznamenal.

Zavedení zelené nafty odmítá i Miroslav Kalousek. ZDE najdete jeho tiskové prohlášení.

Babiše evidentně dotazy na střet zájmů rozčílily natolik, že začal přítomné novináře seznamovat s řadou případů, kdy politici předchozích vlád byli rovněž ve střetu zájmů nebo se z něj vyvlekli jen naoko. Dokládal to mimo jiné na případu exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS), který prý svou firmu „zaparkoval“, aby pak následně dostala od státu zakázky za 14 miliard. Zmínil také exministra financí Miroslava Kalouska, jenž se prý v kauze Mostecké uhelné společnosti nepřihlásil o miliardy korun, které tak mohl získat do státní pokladny.

Státní pomoc Dolu Paskov prý zakazuje smlouva

Babiš také objasnil, proč nesouhlasí s tím, aby stát za cenu jedné miliardy prodloužil těžbu na Dole Paskov o dva roky. Podle něj to neumožňuje privatizační smlouva OKD, dokonce je prý taková pomoc zakázána pod hrozbou sankce. „OKD bylo privatizováno podivně, spousta majetku byla dána zdarma. Když zkrachoval Crystalex, sedm tisíc lidí bylo bez práce a nikdo jim nepomohl,“ argumentoval Babiš.

Rovněž přítomný vicepremiér pro vědu a výzkum a šéf lidovců Pavel Bělobrádek odmítl dát státní miliardu ztrátovému dolu. Naznačil, že by horníci, vzhledem k náročnosti své profese, mohli odcházet do důchodu dříve než jiní zaměstnanci. „Je třeba investovat do lidí a jejich sociální situace a nikoliv do toho, abychom tu věc odkládali a podporovali komerční subjekt,“ podotkl Bělobrádek.

Při debatě o zdravotnictví se Babiš otřel i o nyní stíhaného lobbistu Ivo Rittiga. Prý když chtěl ministr zdravotnictví v Rusnokově vládě Martin Holcát zjistit detaily hospodaření Nemocnice na Homolce, nezdařilo se mu to, protože „vše tam ovládal Rittig“. 

Ministr financí také objasnil jeden z důvodů, proč má problémy „s nalitím miliard do zdravotnictví“. Je to prý proto, že ve vedení VZP, největší zdravotní pojišťovny v zemi, je „nominant ODS“.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…