Výzvy k likvidaci Izraele, bitky, policie zasahuje. Londýnem zuří obří propalestinská demonstrace

11.11.2023 17:30

V Londýně v sobotu odpoledne vypukla velká propalestinská demonstrace s desetitisícovou účastí už při jejím začátku, přičemž se jí podle očekávání britských médií mají zúčastnit až statisíce protestujících. Výbušný byl již samotný start akce, jejíž konání v Den válečných veteránů kritizoval i britský premiér Rishi Sunak. Zatímco propalestinští demonstranti hned v úvodu skandovali nenávistná hesla vyzývající k likvidaci Izraele, odpůrci pochodu volali, že „chtějí zpátky svoji zemi“, a došlo i na střety s policií.

Výzvy k likvidaci Izraele, bitky, policie zasahuje. Londýnem zuří obří propalestinská demonstrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Westminster bridge v Londýně

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Propalestinská demonstrace, kterou její pořadatelé naplánovali na aktuální Den vzpomínek, kdy si lidé ve Spojeném království připomínají válečné veterány i výročí konce první světové války, se dle BBC na základě očekávání mohou zúčastnit až statisíce lidí.

Britský premiér Rishi Sunak už ve středu požadoval od šéfa londýnské policie ujištění, že propalestinský pochod naplánovaný na sobotu proběhne bezpečně, jelikož se propalestinské pochody pojí například s nenávistnými projevy a britská policie od útoku teroristů z Hamásu na Izrael podle BBC již zatkla téměř 200 lidí, kteří se zločinů z nenávisti dopustili.

Premiér označil načasování propalestinského pochodu za neuctivé a po šéfovi policie chtěl vysvětlení, proč povolil konání dalšího propalestinského pochodu právě v den, kdy si Spojené království připomíná muže a ženy, kteří položili své životy ve službě zemi a konají se vzpomínkové akce za padlé veterány.

„Právě kvůli těm, kteří bojovali za tuto zemi a za svobodu, které si vážíme, mohou ti, kteří chtějí protestovat, protestovat, ale musejí tak činit pokojně a s úctou,“ upozorňoval předem Sunak s tím, že by tento víkend měl být okamžikem jednoty a „britských hodnot a slavnostního zamyšlení“.

Jak však londýnská policie podle BBC i agentury Reuters uvedla, už začátek propalestinského pochodu se neobešel bez incidentů a již došlo k šarvátkám mezi propalestinskými pochodujícími a odpůrci propalestinské demonstrace, o nichž Reuters hovoří coby o „krajně pravicových demonstrantech“.

Odpůrci propalestinské akce například volali, že „chtějí zpátky svoji zemi“, a k potyčkám mělo dojít i v blízkosti válečného památníku Cenotaph, poblíž budovy parlamentu a ve Westminsteru a došlo i na šarvátky, během nichž jich podle serveru The Guardian policie 82 pozatýkala.

Podle policie již nyní má propalestinské shromáždění „velmi velkou“ účast a organizátoři tvrdí, že by dnes mohl dorazit až milion lidí.

Přestože londýnská policie zatím neuváděla, že by zaznamenávala s propalestinskou akcí nějaké incidenty, již během jejího startu se začala ozývat nenávistná hesla a došlo podle agentury Reuters i na heslo, které volá po likvidaci Izraele. „Palestina bude svobodná od řeky k moři,“ zaznělo v londýnských ulicích v jednom z antisemitských hesel, které de facto vyzývá ke zničení Izraele.

Policie uvedla, že na akci dohlíží téměř 2 000 policistů. Propalestinský pochod začíná v londýnském Hyde Parku a má skončit u velvyslanectví USA na druhém břehu Temže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Muslimové postupně zaujímají v západních městech pozice ve státní správě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 11.11.2023 18:06:45
klasickým příkladem je muslimský starosta Londýna Sadiq Khan. Ten má pod patronátem metropolitní policii Scotland Yard a odmítl sobotní propalestinský protest zrušit. A postupem doby budou muslimové čím dál přitvrzovat, čím víc jich bude, tím budou drzejší.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…