Vzkaz z Babišových novin: Jestli budete jednání protahovat, ANO se na vás vykašle a udělá si menšinovou vládu

27.10.2017 8:19

Andrej Babiš (ANO) si před pár lety koupil MF Dnes. Dnes se z ní potenciální vládní partneři dočetli, do kdy chce Babiš doopravdy sestavit vládu a s kým.

Vzkaz z Babišových novin: Jestli budete jednání protahovat, ANO se na vás vykašle a udělá si menšinovou vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Variant k sestavení vlády má šéf hnutí ANO Andrej Babiš necelý týden po vítězství ve volbách několik, reálně se však jeho spolustraníci baví jen o dvou. Zemi povede buď koalice ANO s ODS, nebo menšinová vláda. A jak bude čas utíkat, tím víc bude připadat v úvahu, že si ANO řekne o podporu vlády samo. Babiš sice ve středu večer České televizi řekl, že chce mít vládu sestavenou do Vánoc, několik zdrojů MF DNES z jeho okolí však uvedlo, že tak dlouho bez vidiny jasného výsledku šéf ANO určitě nevydrží,“ napsal deník hned na úvod.

Do kdy je tedy Babiš ochoten čekat? Údajně do 20. listodadu, kdy proběhne první schůze Sněmovny a kdy se budou rozdělovat křesla ve výborech. Do té doby by si tedy všichni politici měli rozmyslet, co a jak. Především zmíněná ODS, ale i Tomio Okamura, který se o přímou účast ve vládě hlásil jak před volbami, tak po volbách. Babiš by byl spíš ochoten jít od menšinové vlády podporované Okamurou, výměnou za některé ústupky, např. v podobě schválení zákona o referendu. „S panem Okamurou ve vládě nebudeme a odmítáme ji vůbec řešit,“ řekl nesmlouvavě šéf ANO.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

ANO ale stále věří, že se podaří sestavit většinová vláda po boku s ODS. Takový kabinet by měl 103 křesel a Babiš věří, že ODS může nakonec přece jen zlákat představa, že občanští demokraté budou moct naplňovat svůj program, a ne jen kritizovat vládu z opozičních lavic.

Předseda ODS Petr Fiala však stále trvá na tom, že jeho strana s Babišem v žádném případě koalici neuzavře. Občanští demokraté totiž mají obavy, že se k nim bude Babiš chovat stejně, jako se choval v minulé vládě k ČSSD a KDU-ČSL.  

Na stole je prý také varianta, že si prezident Miloš Zeman opět sestaví svou úřednickou vládu a nechá ji vládnout třeba i bez důvěry, jak to ostatně udělal i v roce 2013 s premiérem Jiřím Rusnokem, dnes guvernérem ČNB. Jde však jen o spekulaci. Prezident zatím ani nenaznačil, že by se k něčemu takovému chystal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…