Vzniká prý nová bezpečnostní situace. Fico chce svolat summit V4

03.11.2015 15:26

Slovensko žádá svolání schůzky představitelů zemí visegrádské čtyřky (V4) k migraci. Důvodem je obava z přílivu běženců do středoevropských zemí v souvislosti s debatou německých politiků o řešení uprchlické krize. Novinářům to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico. Uskupení středoevropských států v současnosti předsedá Česko.

Vzniká prý nová bezpečnostní situace. Fico chce svolat summit V4
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

"V souvislosti s diskusemi v Německu zastavit další příliv migrantů a vytvořit zadržovací zóny vzniká nová bezpečnostní situace. Bude potřeba, abychom se setkali na úrovni V4," uvedl Fico.

Slovenský premiér dodal, že svému českému kolegovi Bohuslavu Sobotkovi navrhne uspořádání summitu V4 nebo alespoň dvoustrannou schůzku ČR a Slovenska.

"Poté, co země (Německo) pozve na své území statisíce migrantů, nyní vede koaliční rozhovory o vytváření speciálních záchytných zón. V praxi to může znamenat, že když dojde k zastavení přílivu migrantů do Německa, vytvoří se obrovský tlak na některé země. Myslíme si, že to bude zejména Česká republika, určitě to bude Rakousko," řekl Fico.

V německé vládní konzervativní unii CDU/CSU v minulých týdnech zesílily hlasy volající po změně postoje v otázce imigrace. Zejména bavorská CSU žádala tvrdší přístup k běžencům a omezení počtu přistěhovalců. Kancléřce Angele Merkelové a bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi se podle německých medií v otázce migrační krize ale podařilo zmírnit vzájemné spory. Shodli se na společném stanovisku, které počítá mimo jiné s vytvořením tranzitních zón pro uprchlíky. Proti vytvoření těchto zón se ale postavil sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…